Šef Direkcije za komunikacije Fahrettin Altun otvorio je izložbu na kojoj se nalaze vojni artefakti, municija, pisma, medalje i lične stvari iz tog doba.     Foto: AA

Željeznička stanica Sirkeci u Istanbulu domaćin je izložbe koju je organizirala Direkcija za komunikacije Predsjedništva Republike Turkiye povodom Dan šehida i 109. godišnjice pobjede u Canakkaleu.

Šef Direkcije za komunikacije Fahrettin Altun otvorio je izložbu na kojoj se nalaze vojni artefakti, municija, pisma, medalje i lične stvari iz tog doba.

"Pobjeda u Canakkaleu je konkretna manifestacija volje naše nacije za neovisnošću i otkriva koliko se snažno ta volja manifestirala kroz historiju", rekao je Altun.

Napominjući da je ova pobjeda jedan od nezamjenjivih elemenata društvenog, političkog i kulturnog pamćenja, Altun je kazao da pobjeda u Canakkaleu, nije utjecala samo na historiju Turkiye i područja na kome se nalazi ta zemlja, već na historiju svijeta.

"Jer da nismo izvojevali pobjedu u Canakkaleu, imperijalističke snage tog perioda bi brzo okončale Prvi svjetski rat u svoju korist i ubrzale imperijalističku podjelu", naglasio je Altun.

Ističući da je ova pobjeda bila pionir duha nacionalne borbe i osnivačkog duha Republike, Altun je kazao da bez razumijevanja pobjede u Canakkaleu nije moguće razumjeti ni rat za nezavisnost ni osnivačku volju Republike Turkiye, a ni borbu za suverenitet i nezavisnost koju ova zemlja vodi od tada.

"Garancija našeg suvereniteta i nezavisnosti leži u snažnom prisustvu na ovom prostoru. Ovo je borba za potpuno nezavisnu i jaku Turkiye, borba 'Stoljeća Turkiye', i to je nastavak duha pobjede u Canakkaleu", poručio je Altun.

Govoreći da zemlja sa snažnom odbrambenom industrijom može stajati na vrlo snažnoj poziciji u smislu suvereniteta, Altun je napomenuo da će Turkiye nastaviti da postoji na tom prostoru kao osnivački faktor.

Izložba "Zbogom" okuplja opsežnu kolekciju Seyita Ahmeta Sılaya, najvećeg i jedinog kolekcionara ratne opreme iz bitke kod Galipolja.

Oslikavajući poteškoće rata u svakom smislu, izložba ima za cilj da posjetitelje odvede na historijsko putovanje sa ličnim narativima i iskustvima. Izložba će biti otvorena do 18. aprila.

TRT Balkan / agencije