Tokom sastanaka razgovarano je o bilateralnim odnosima kao i odnosima među državnim parlamentima, te regionalnim i globalnim pitanjima.     Foto: AA

Predsjednik Velike narodne skupštine Turkiye Numan Kurtulmus sastao se u Istanbulu sa parlamentarcima iz Bosne i Hercegovine, Somalije i Senegala, povodom 5. konferencije Međuparlamentarne platforme Al-Qudsa.

Kurtulmus se u okviru konferencije sastao sa predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Kemalom Ademovićem i zamjenikom Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.

Također je održao sastanak i sa predsjednikom Narodne skupštine Somalije Adanom Mohamedom Nurom i predsjednikom senegalskog parlamenta Amadouom Mameom Diopom.

Tokom sastanaka razgovarano je o bilateralnim odnosima kao i odnosima među državnim parlamentima, te regionalnim i globalnim pitanjima, uključujući i izraelske napade na palestinski teritorij, posebno Gazu.

Tokom razgovora je naglašeno da je će ova konferencija biti istorijska prekretnica, te je naglašen značaj podrške koju Palestincima pružaju parlamentarci iz cijelog svijeta.

U Istanbulu se održava 5. konferencija Međuparlamentarne platforme Al-Qudsa, koja okuplja skoro 600 parlamentaraca iz 75 zemalja širom Azije, Evrope, Latinske Amerike i Afrike.

TRT Balkan / agencije