Erdogan je nakon sastanka rekao da su obje strane razmijenile mišljenja o svojim stavovima u vezi s Egejskim morem i istočnim Mediteranom.               Foto: AA

Ne postoji problem između Turkiye i Grčke koji se ne može riješiti, izjavio je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

"Nadamo se da ćemo naše probleme riješiti konstruktivnim dijalogom, dobrosusjedskim odnosima u okviru međunarodnog prava", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare s grčkim premijerom Kyriakosom Micotakisom u Atini.

Dodao je da će biti "u interesu čitavog regiona da se postigne pravedno, trajno i održivo rješavanje kiparskog pitanja na bazi stvarnog stanja na otoku".

"Želimo da Egejsko more pretvorimo u more mira i saradnje. Želimo da zajedničkim koracima koje ćemo poduzeti kao Turkiye i Grčka budemo primjer svijetu", rekao je turski predsjednik.

Erdogan je nakon sastanka rekao da su obje strane razmijenile mišljenja o svojim stavovima u vezi s Egejskim morem i istočnim Mediteranom.

"Zamolili smo naše ministre vanjskih poslova da razgovaraju o tim pitanjima," dodao je Erdogan.

Turkiye i Grčka objavile su u četvrtak "Atinsku deklaraciju o prijateljskim i dobrosusjedskim odnosima" tokom službene posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana glavnom gradu Grčke.

"Prepoznajući obnovljenu volju za saradnjom između vlada dviju zemalja i naglašavajući da veze između dva susjedna naroda kriju potencijal da značajno povećaju prosperitet i dinamiku regiona", u deklaraciji je naglašena potreba da se nastavi zajednički rad za dobrobit oba društva u atmosferi prijateljstva i međusobnog povjerenja.

Kako se navodi u deklaraciji, dvije zemlje su naglasile da su opredijeljene za njegovanje prijateljskih odnosa, međusobnog poštovanja, mirnog suživota i razumijevanja i traženje rješenja za svaki spor između njih u skladu s međunarodnim pravom.

TRT Balkan / agencije