Altun se obratio na TRT World Forumu 2023, koji se sedmi put održava u Istanbulu sa temom “Razvijamo zajedno: odgovornosti, akcije i rješenja“.    Foto: AA

Šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turkiye Fahrettin Altun izjavio je da Izrael sistematski proizvodi i pokušava širiti lažne i obmanjujuće vijesti kako bi sakrio brutalnost i genocidne masakre koje provodi, te je dodao da je to u suštini jedna od metoda izraelske prljave propagandne mašinerije na koju smo navikli, ali da ovog puta Izrael ne može lako manipulirati svjetskim javnim mnijenjem jer se suočava se sa borbom za istinu koju Turkiye vodi pod vodstvom njenog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Altun se obratio na TRT World Forumu 2023, koji se sedmi put održava u Istanbulu sa temom “Razvijamo zajedno: odgovornosti, akcije i rješenja“.

Navodeći da međunarodna zajednica mora zajedno djelovati kako bi zajedno proizvela rješenja i iznijele snosila odgovornost, Altun je rekao da je glavni motiv ove međunarodne platforme u Istanbulu traženje i nastojanje da se proizvedu zajednička rješenja za zajedničke probleme.

“Zato što smo svi svjesni da smo danas na ispitu globalne nepravde s jedne strane, i globalna bespomoćnost s druge strane“ rekao je Altun.

Napomenuo je da je u ovom dobu neizvjesnosti strateška komunikacija prestala da bude sekundarni element javne politike i međunarodnih odnosa, te se pretvorila u djelotvoran vanjskopolitički instrument i jedan od važnih elemenata nacionalne sigurnosti.

Otpor dezinformacijama i širenju lažnih vijesti

Ističući da je dezinformativna atmosfera koja se danas stvara širom svijeta dostigla tačku u kojoj ugrožava političku stabilnost, demokratiju, javno zdravlje i ekonomsko okruženje zemalja, Altun je rekao da je Turkiye jedna od zemalja koja je najteže pogođena ovom pojavom.

“Akteri, koji su uznemireni transformacijom Turkiye u efikasnu regionalnu silu i globalnog igrača, intenzivno su koristili oružje dezinformacija protiv Turkiye u posljednjih deset godina“, rekao je Altun.

Ističući da je turski predsjednik Erdogan od prvih godina svog ulaska u politiku pokazao vrlo jasnu pobunu protiv antidemokratskog, monofonog i tutorskog medijskog poretka tog perioda i borio se protiv njega, Altun je kazao da je u tom kontekstu iznimno važna demokratizacija medija i polje masovnih komunikacija.

“On je uložio napore da obezbijedi glas i odgovornost. Politička svijest koju je naš predsjednik razvio u ovom procesu donijela je sa sobom političku svijest koja je omogućila razvoj racionalnog i primjenjivog otpora protiv kampanja dezinformacija koje su se produbile sa pojavom digitalnih medija u našoj zemlji. Ovo je jedno od važnih dostignuća Turkiye“, kazao je Altun.

Altun je naglasio da Turkiye povinovala pred kampanjama dezinformacija na koje je nailazila u različitim oblicima i sadržajima u posljednjih godina, već da je uspostavila liniju otpora i da je to uticalo i na međunarodno javno mnijenje.

Uspješna turska borba protiv prljavih kampanja dezinformacija

Altun je naveo da je Turkiye ostvarila uspješnu saradnju na nacionalnom i međunarodnom planu, te da je razvila nove modele u oblasti pismenosti na društvenim mrežama i individualne borbe protiv dezinformacija kroz programe obuke.

“Zahvaljujući ovim aktivnostima, bili smo u mogućnosti da se efikasno borimo protiv prljavih kampanja dezinformacija koje su imale za cilj da pokrenu društvene linije i naruše naše društveno jedinstvo i integritet tokom šumskih požara koje smo doživeli, zemljotresa 6. februara i izbora 14. maja. Hvala Bogu, bili smo u mogućnosti da se borimo protiv kampanja prljavih dezinformacija proizvedenih putem konvencionalnih medijskih alata i digitalnih medijskih okruženja“, rekao je on.

Altun je rekao da Turkiye može prenijeti svoje sposobnosti i u prijateljske i savezničke zemlje.

Spriječiti da se dezinformacije pretvore u otrovni instrument

Navodeći da su vrlo produktivne aktivnosti u ovom kontekstu realizovali na međunarodnim platformama, posebno Organizaciji turkijskih država i Organizaciji islamske saradnje, Altun je rekao da se ispravnim strateškim komunikacijskim potezima mogu eliminirati dezinformacije i da je to viđeno u ratu u Karabahu, u ratu Rusije i Ukrajine, kao i u sistematskom ugnjetavanju, masakrima i genocidu koje Izrael sprovodi u Gazi od 7. oktobra.

“Možemo spriječiti da se dezinformacije pretvore u otrovni instrument u globalnim i regionalnim borbama za moć. Uporedo s ubijanjem beba, djece, žena i staraca, Izrael danas pokušava da ubija i istine u Gazi. Izrael sistematski koristi lažne i obmanjujuće vijesti da sakrije brutalnost i masakre koji predstavljaju genocid. Kao što znate, ovo je u suštini jedna od uobičajenih metoda izraelske prljave propagandne mašine. Međutim, ovoga puta Izrael ne može lako manipulirati svjetskom javnošću sa svojim lažima i suočava se sa borbom za istinu koju vodimo pod vodstvom našeg predsjednika“, poručio je Altun.

Fahrettin Altun je rekao da im je predsjednik Erdogan dao instrukcije da osnuju radnu grupu za borbu protiv izraelskih dezinformacionih napada, pod okriljem Centra za borbu protiv dezinformacija.

Navodeći da su formirali radnu grupu koja radi 24/7 u skladu sa ovim uputstvom, Altun je rekao da su razotkrili stotine izraelskih laži.

“Razotkrili smo izraelske laži i na nacionalnom i na međunarodnom planu i podijelili smo prave informacije. Svako otkriće dodatno je produbilo krizu legitimiteta koju Izrael doživljava. Nastavićemo da se borimo svim srcem i snagama“, poručio je Altun.

Altun je naveo i da su svjesni da kao čovječanstvo prolazimo kroz teška vremena i da je borba protiv dezinformacija jedno od pitanja na koje se treba najviše fokusirati.

“Zato što su dezinformacije sada postale stav, a ne situacija. Moramo voditi naučnu, organizovanu i međunarodnu borbu protiv ovog stava. Ne smijemo dozvoliti da percepcije prevladaju nad činjenicama, a laži zamijene istinu. Kod hibridnih ratova informacije postaju oružje i međunarodne kompanije pokušavaju uspostaviti monopol na vijesti. U vrijeme kada medijski baroni pokušavaju sakriti istinu kroz selektivnu cenzuru, a istina je napadnuta više nego ikad, moramo vikati živjela istina i usvojiti odgovarajuće prakse i borbu. Mi pod vodstvom predsjednika Erdogana upravo to i radimo“, zaključio je Altun.

TRT Balkan / agencije