Vlada Kosova u saradnji s nemačkom organizacijom GIZ organizovala je konferenciju "Strategija e-uprave u cilju poboljšanja pružanja javnih usluga".     Foto: AA

Vlada Kosova u saradnji s nemačkom organizacijom GIZ organizovala je konferenciju "Strategija e-uprave u cilju poboljšanja pružanja javnih usluga".

Konferenciji prisustvuju najviši predstavnici Vlade Kosova, poslanici Skupštine, predsednici opština, međunarodni razvojni partneri iz Nemačke i Estonije, akademici, biznismeni i civilno društvo.

Premijer Kosova Albin Kurti je u uvodnom izlaganju kazao da Kosovo danas označava važan momenat na putu digitalne transformacije. Kurti je istakao da nova strategija e-vladavine za petogodišnji period 2023-2027. utire put viziji o digitalizovanoj javnoj administraciji koja utiče na blagostanje građana. Dodao je da se digitalizacijom utiče i na ekonomski rast zemlje.

"Već smo 100 odsto stambenih zona pokrili širokopojasnim internetom. Kosovo je među prvih sedam zemalja u Evropi i poredi se sa Švajcarskom i Luksemburgom. Međutim, moramo se pobrinuti da koristi od digitalizacije i interakcije sistema uživaju svi građani, uključujući i one koji koriste digitalni pristupni kanal", naglasio je Kurti.

Premijer je naveo podatke iz istraživanja koja pokazuju da 73,9 posto građana smatra da će digitalizacija vladinih usluga učiniti lakšim pristup uslugama koje nudi javne institucije, dok 74.4 posto njih smatra da digitalizacija usluga vodi ka efikasnijoj vlasti.

Nemački ambasador na Kosovu Jorn Rohde pohvalio je Kosovo, rekavši da je ova strategija bliska Evropskoj uniji. I on je potencirao da se digitalizacijom utiče na ekonomski razvoj zemlje i poboljšava život građana.

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla rekao je da je u eri digitalizacije strateško razmišljanje ovog procesa neophodno i za Kosovo. Istakao je da Kosovo ima dovoljno potencijala za digitalnu transformaciju.

"Petogodišnja strategija e-uprave o kojoj danas razgovaramo ima viziju za digitalnu transformaciju naše javne uprave koja maksimizira blagostanje naših građana, povećava efektivnost, transparentnost i odgovornost u javnom sektoru i omogućava održiv ekonomski rast u našoj zemlji", naglasio je Svecla.

Kosovski ministar je rekao da je samo pružanjem digitalnih usluga preko platforme e-Kosova registrovano preko 770 hiljada korisnika i preko 130 usluga, čime se uštedi vreme i novac Kosovarima. Svecla je rekao da je ovo jasan pokazatelj neophodnosti digitalizacije.

TRT Balkan / agencije