Birači su glasali u 3.480 biračka mjesta širom zemlje.     Foto: AA

Završeno je glasanje za drugi krug predsjedničkih izbora i opće izbore u Sjevernoj Makedoniji.

U zemlji u kojoj je na predsjedničkim izborima u 7 sati po lokalnom vremenu počelo glasati ukupno 1.814.317 registrovanih birača, birališta su zatvorena u 19 sati. Birači su glasali u 3.480 biračka mjesta širom zemlje.

Na predsjedničkim izborima, oko 1,8 miliona birača, imalo je mogućnosti birati između dvoje kandidata, Gordane Siljanovske-Davkove, iz opozicione VMRO-DPMNE, koja je u prvom krugu izbora ostvarila prednost u odnosu na protukandidata Stevu Pendarovkog, aktuelnog predsjednika Sjeverne Makedonije. Nijedno od dvoje kandidata nije osvojilo 50 posto glasova, potrebnih za pobjedu u prvom krugu izbora.

U prvom krugu predsjedničkih izbora, 24. aprila, Siljanovska-Davkova osvojila je 41 posto, a Pendarovski, koji je kandidat Socijaldemokratske stranke (SDSM), 20,5 posto glasova birača.

Građani su u srijedu imali priliku i da na parlamentarnim izborima odluče o novom sazivu Sobranja, sjevernomakedonskog parlamenta koji broji 120 zastupnika.

SDSM je predvodio koaliciju koja se sastoji od 14 stranaka pod nazivom "Za evropsku budućnost". Njihov glavni oponent na parlamentarnim izborima je "Vaša Makedonija", koja broji 22 stranke predvođene VMRO-DPMNE-om.

Pravo glasa na parlamentarnim izborima imalo je 1.815.350 birača. Razlika birača u odnosu na predsjedničke izbore je 1.033, uglavnom zbog građana koji navršavaju 18 godina.

Prema saopćenjima Centralne izborne komisije i zvaničnika Ministarstva unutrašnjih poslova, izborni proces je protekao mirno.

TRT Balkan / agencije