Za krivično djelo za koje se terete Dodik i Lukić predviđena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.       Foto: AA

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Miloradu Dodiku vršiocu dužnosti Službenog glasnika RS-a Milošu Lukiću, zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice.

Sud Bosne i Hercegovine spojio je predmete protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske, a novo ročište zakazano je za 3. april.

Glavni pretres protiv Dodika je, nakon višekratnog prolongiranja, otvoren 5. februara, a protiv Lukića 13. februara, budući da je na ročištu 17. januara postupak protiv njih privremeno razdvojen, nakon što Lukić iz zdravstvenih razloga nije pristupio suđenju.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je najavilo kao svjedoke četiri inspektora SIPA-e koji su bili na pretresu u Banjoj Luci. Na današnjem ročištu svjedočio je Dragan Kremenović koji je bio u svojstvu inspektora SIPA-e, regionalni odbor Banja Luka. Saslušanje ostalih, planirano je na ročištu 3. aprila.

Simpatizeri politike predsjednika RS-a, među kojima i pojedini zvaničnici iz manjeg bh. entiteta, okupili su se ispred Suda BiH gdje je održano novo ročište.

Za krivično djelo za koje se terete Dodik i Lukić predviđena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

TRT Balkan / agencije