Premijer Golob je kazao da će Slovenija i dalje pružati podršku BiH i pomagati joj na njenom evropskom putu.        Foto: AA

Predsjedavajuća Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto razgovarala je danas, uoči Bledskog strateškog foruma, s domaćinom predsjednikom Vlade Republike Slovenije Robertom Golobom o unapređenju bilateralne saradnje i evropskim integracijama.

Krišto je zahvalila Golobu na snažnoj podršci za dodjelu statusa kandidata BiH. Istakla je da je Slovenija uvijek bila prijatelj BiH i jedan od najznačajnijih privrednih partnera.

"Istaknula je da je među državama Evropske unije Slovenija jedna od država s kojom BiH ima tradicionalno dobru suradnju u svim segmentima i da će se Vijeće ministara BiH svakako truditi da te odnose podigne na još viši nivo", navodi se u saopštenju Savjeta ministara BiH.

Premijer Golob je kazao da će Slovenija i dalje pružati podršku BiH i pomagati joj na njenom evropskom putu.

Na sastanku se razgovaralo o stanju u Sloveniji nakon olujnog nevremena i toku procesa obnove. Golob je zahvalio na pruženoj pomoći koju je BiH uputila Sloveniji. Krišto je kazala da je pomoć svim državama u teškim vremenima, a posebno prijateljima kao što je Slovenija, nešto što se podrazumijeva, što se ne dovodi u pitanje.

"Predsjedavajuća je upoznala premijera Slovenije s aktualnom političkom situacijom u BiH i koracima koje je Savjet ministara BiH napravio na svom evropskom putu. Dodala je da je veoma važna karika u lancu stabiliziranja unutrašnjopolitičkih prilika u Bosni i Hercegovini i izmjena izbornog zakonodavstva te da su aktivnosti na iznalaženju rješenja u ovoj oblasti već otpočele", navodi se u saopštenju.

Krišto je kazala da je Savjet ministara BiH usvojio i uputio Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje pet zakona:

  • Zakon o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH;
  • Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH;
  • Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u Bosni i Hercegovini u novom tekstu;
  • Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, s oznakom EI i
  • Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudbenom i tužilačkom vijeću BiH.

"Istaknula je kako je Prijedlog zakona o sudovima BiH, čije je usvajanje dogovoreno na političkom nivou, na usuglašavanju te da očekuje da će vrlo skoro biti usvojen na Savjetu ministara i upućen Parlamentarnoj skupštini BiH. Svi ovi reformski zakoni BiH vode korak bliže Evropskoj uniji i dokaz su našeg predanog i ubrzanog rada na ispunjavanju uvjeta za pridruživanje evropskoj obitelji", dodaje se u saopštenju Savjeta ministara BiH.

TRT Balkan / agencije