Odbrana predsjednika bh. entiteta je tražila izuzeće sudije Mirsada Strika i još sedam sudija koji su aktivni na ovom predmetu.     Foto: AA

U Sudu Bosne i Hercegovine danas ponovo nije održan glavni pretres u postupku protiv predsjednika entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića.

Odbrana predsjednika bh. entiteta je tražila izuzeće sudije Mirsada Strika i još sedam sudija koji su aktivni na ovom predmetu.

Ročište je trebalo biti održano povodom optužnice koju je protiv Dodika i Lukića podiglo Tužilaštvo BiH zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta. Za ovo krivično djelo je predviđena kazna od pola do pet godina zatvora.

Zbog zdravstvenog stanja vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, koji se danas nije pojavio pred Sudom, sudija je privremeno razdvojio postupak protiv Dodika i Lukića.

Također, naglašeno je da će, ukoliko se zdravstveno stanje Miloša Lukića popravi, postupci ponovno biti spojeni.

"Sudija je odgodio i bez ikakvog razloga podijelio postupak. Time je pokazao da sam ja cilj i da je eliminacija predsjednika republike iz političkog života glavni cilj u ovoj aferi", rekao je Dodik.

Dodao je da "se još jednom pokazalo da su Sud i Tužilaštvo BiH politički instruisani i pod uticajem stranaca".

"Ovo je čisti politički proces kojem ne pomažu pravne činjenice. U optužnici stoji da sam ja optužen zato što sam poštovao Ustav RS-a. Iz tog razloga. Imao sam priliku da se prvi put obratim sudiji i da mu kažem da je Ustav RS-a usaglašen sa Ustavom BiH i sa Dejtonskim mirovnim sporazumom", rekao je Dodik, dodajući da nikad nije traženo da se Ustav RS-a prilagodi visokom predstavniku.

Poručio je da da će nakon presude, za koju očekuje da će biti oslobađajuća, tužiti BiH.

"Tužiću BiH i sva šteta koja je načinjena bilo kome od nas, koji su morali danas da dođu ovdje ili htjeli, a ja morao, napravili su određene troškove koji nisu mali. Izgubili smo ozbiljne dane, da radimo svoje poslove, to je ozbiljna šteta i mi ćemo, kao što u zakonu piše, tužiti da za štetu koji je napravio tužilac i sud, snosi BiH. Vjerujem da će BiH morati da plati visoku novčanu kaznu za nesposobne, aljkave tužioce koji nemaju snage, nisu u kapacitetu i nemaju karaktera da se suprotstave i ponašaju pravno", rekao je Dodik, koji je poručio da ga niko "neće vidjeti u zatvoru" zbog ovog postupka.

Ročište je prvobitno trebalo biti održano 22. novembra prošle godine, no odgođeno je zbog "službenih obaveza" predsjednika RS-a. Potom 6. decembra nije održan glavni pretres jer je odbrana uložila zahtjev da se suđenje iz Sarajeva premjesti u Banjaluku.

Glavni pretres trebao je početi 20. decembra, međutim i tada je odgođen jer tužitelji Tužilaštva BiH nisu bili spremni za uvodne riječi, a Dodikova odbrana je tražila izuzeće tužitelja.

Podršku Dodiku pred zgradom Suda BiH u Sarajevu i danas su pružili određeni broj zvaničnika iz bh. entiteta RS i pristalica.

TRT Balkan / agencije