Centar za postkonfiliktna istraživanja odobrenim sredstvima pokrio je troškove dijela aktivnosti u okviru projekta "Heroine Srebrenice".     Foto: AA

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) i udruženja porodica nestalih osoba iz BiH prezentovali su u četvrtak u Sarajevu rezultate osam projekata.

Samira Krehić zamjenica šefa ICMP-ovog programa za Zapadni Balkan istakla je jedan od najvažnijih rezultata saradnje ICMP i udruženja pronalazak i identifikacija preko dvije trećine od ukupnog broja oko 32.000 nestalih u BiH.

"Porodice nestalih su, što je jako važno, bile i ostale ustrajne u svojoj borbi za pravdu i utvrđivanje individualne krivice počinioca, nalogodavaca što je do sada rezultiralo najvećim brojem presuda za ratne zločine od Drugog svjetskog rata", rekla je ona.

Lisa Curman iz Ambasade Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini rekla je da je ovo izuzetno važan dan jer je riječ o radu porodica nestalih i nevladinih organizacija koje sarađuju sa ICMP na raznim projektima.

"Rad udruženja porodica nestalih osoba je osnov jer se radi o zahtijevanju odgovornosti, identifikaciji nestalih i vaše učešće i dijalog sa vlastima je veoma važno", rekla je ona.

Elma Majstorić Ninković, viša programska službenica za inicijative civilnog društva ICMP programa za Zapadni Balkan rekla je da su ovi projekti podržani u okviru ICMP-ovog ciklusa za male grantove iz 2022. godine koji su finansijski podržali EU i Kraljevina Švedska.

"U okviru tog ciklusa dodijeljeno je osam grantova, sedam grantova udruženjima porodica nestalih osoba i jedan grant nevladinoj organizaciji koja je na projektu usko sarađivala sa udruženjima porodica nestalih", rekla je ona zahvaljujući se donatorima na podršci.

Prema njenim riječima udruženja porodica uspijevaju da održe ovo pitanje u fokusu javnosti i ovoliko godina poslije rata, što je izuzetno važno jer se u BiH traga za još oko 7.000 nestalih osoba.

"Najbolji primjer njihovog doprinosa, a ima ih zaista mnogo, jeste njihova posvećenost da šire informacije vezano za važnost uloge DNK analize u procesu identifikacije. Upravo zahvaljujući njhovoj posvećenosti više od 100.000 porodica donirale su svoj referentni uzorak za DNK analizu, što je kasnije rezultiralo sa hiljadama uspješnih identifikacija", rekla je Elma Majstorić Ninković.

Napomenula je da većina udruženja nema rješen stalni izvor finansiranja zbog čega bi u budućnosti voljeli da se taj krug onih koji će podržavati rad udruženja u BiH proširi.

Semina Alekić, predsjedavajuća Koordinacije udruženja porodica nestalih osoba u BiH rekla je da su kroz projekat koji je podržao ICMP planirali sastanke sa najvišim nivoima vlasti, Predsjedništvom BiH i Savjetom ministara. Naglasila je da se projekat realizirao u vrijeme izbornih kampanja i prepreka je ćutanje administracije.

"Ono što smo realizovali i što je jako važno za buduće djelovanje jeste da smo održali radni sastanak sa predstavnicima Ministarstva za ljudska prava. Na tom sastanku mi smo definisali korake i očekujemo da u 2023. godini uspostavimo kontinuitet dijaloga sa Ministarstvom", rekla je ona i dodala da je porodicama potrebna pomoć, te da njihova bol ne jenjava.

Ramiz Ahmetović, predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta BiH, rekao je da su u projekta "Da se ne zaboravi" organizovali izložbu nekoliko stotina fotografija žrtava zločina počinjenih u Brčko distriktu 4. maja ove godine.

Udruga hrvatskih stradalnika "Grabovica 93" je u okviru projekta "Obilježavanje 29.godišnjice stradanja nedužnih civila mjesta Grabovica" obilježilo godišnjicu čuvajući svijest i tražeći odgovornost institucija da se rasvijetle zločini, pronađu nestali i odgovorni.

Smilja Mitrović, predsjednica bijeljinskog Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice rekla je da su u okviru projekta "Gradovi nestalih" organizovali okrugli sto posvećen rješavanju pitanja nestalih osoba.

Organizacija porodica zarobljenih i ubijenih boraca i nestalih civila opštine Mrkonjić Grad u okviru projekta "Zajedno do pravde i pomirenja" okupilo je predstavnike lokalnih vlasti u oba entiteta u BiH kako bi se dogovorili o zajedničkom načinu djelovanja . Medijska kampanja "Tragajmo zajedno" organizovana je sa ciljem promocije ovog pitanja putem interneta.

Centar za postkonfiliktna istraživanja odobrenim sredstvima pokrio je troškove dijela aktivnosti u okviru projekta "Heroine Srebrenice".

Udruženje "Pokret majki enklava Srebenica i Žepa", kro projekat "Obilježavanje značajnih datuma u 2022. godini" posjetilo je sva mjesta stradanja žrtava genocida, sastali su se sa predstavnicima drugih udruženja, te ugostili brojne goste u svojim prostorijama tokom 27. godišnjice srebreničkog genocida. Sa Centrom za postkonfiliktna istraživanja i Memorijalnim centrom Srebrenica organizovali su Međunarodnu konferenciju "Heroine Srebrnicei umjetničku instalaciju "Majčina marama".

Udruženje "Žene Podrinja" Bratunac kroz projekat "Majčin zagrljaj" izradilo je 100 šalova s brošem u obliku Cvijeta Srebrenice.

TRT Balkan / agencije