Tokom susreta istaknut je i značaj uloge ICMP-a u uspostavljanju Instituta za nestale osobe.     Foto: Predsjedništvo BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s direktorom Međunarodne komisije za nestale osobe za Evropu (ICMP) Matthewom Hollidayem.

Iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH saopšteno je da je Bećirović podsjetio da se na današnji dan, 1992. godine, desio stravičan ratni zločin u Višegradu, u kojem je ubijeno 70 osoba, a koje se i dalje vode kao nestale.

"Konstatovano je da je i to jedan od podsjetnika važnosti postojanja i rada organizacija koje tragaju za nestalim osobama. Tokom razgovora istaknuto je da Bosna i Hercegovina neće odustati od potrage za nestalim osobama, te da je važno da se traži od svih nivoa vlasti da pruže punu podršku ovom procesu. Istovremeno, naglašeno je da se mora nastaviti s procesuiranjem svih odgovornih za genocid i ratne zločine", navodi se u saopštenju.

Direktor Međunarodne komisije za nestale osobe za Evropu Mathew Holliday informisao je Denisa Bećirovića o postojećem mehanizmu za regionalnu saradnju na rješavanju pitanja osoba nestalih u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije.

Bećirović je izrazio zahvalnost na podršci i radu ICMP-a u Bosni i Hercegovini, koji od 1996. godine pruža pomoć s ciljem pronalaska nestalih osoba.

Istakao je kako je angažman Međunarodne komisije za nestale osobe značajno uticao na proces traženja nestalih osoba, ali i na identifikaciju pronađenih posmrtnih ostataka.

Tokom susreta istaknut je i značaj uloge ICMP-a u uspostavljanju Instituta za nestale osobe.

TRT Balkan / agencije