Očekuje se da će proces implementacije ovih promjena na Metinim platformama trajati nekoliko sedmica.     Foto: Reuters

Meta, Facebookova matična kompanija, trajno je ukinula dostupnost vijesti na svojim platformama u Kanadi, što znači da Kanađani više ne mogu gledati niti dijeliti sadržaje koje su objavili kanadski i međunarodni izdavači vijesti i emiteri.

"Kako bismo pojasnili milionima Kanađana i preduzeća koji koriste naše platforme, danas objavljujemo da smo započeli proces trajnog ukidanja dostupnosti vijesti u Kanadi", rekla je u saopćenju Rachel Curran, voditeljica javne politike Mete u Kanadi, prenosi CBC.

Taj je potez bio očekivan kao odgovor na donošenje Zakona o online vijestima, ili zakona C-18, od strane kanadske vlade u junu. Nalaže da kompanije kao što su Google, Meta (bivši Facebook) i njihove odgovarajuće platforme poput Instagrama plaćaju novinskim organizacijama za svakog korisnika koji pristupa web-pričama putem poveznica na njihove proizvode.

Novi zakon nalaže da tehnološke kompanije, uključujući Google i Metu, nadoknađuju medijskim kućama za dijeljenje ili ponovno korištenje sadržaja vijesti na njihovim platformama u mjeri usmjerenoj na finansijsku podršku novinskim kućama jer se oglašavanje uvelike prebacilo na digitalne platforme, značajno utječući na njihove prihode. Očekuje se da će proces implementacije ovih promjena na Metinim platformama trajati nekoliko sedmica.

TRT Balkan