Lufthansa je predvidjela da će ukupno više od 100.000 ljudi morati promijeniti svoje planove putovanja.        Foto: Reuters

Talas štrajkova doveo je Njemačku do zastoja u posljednjih nekoliko sedmica, jer se najveća evropska ekonomija bori za rast, a potrošači su osjetili udarac zbog visoke inflacije.

Željeznički, autobuski i aerodromski radnici napuštali su posao jedan za drugim usred žučnih pregovora o plaćama u zemlji koja se obično ponosi dobrim radnim odnosima.

Najnovija industrijska akcija zemaljskog osoblja aerodroma primorala je Lufthansu da otkaže devet od svakih 10 letova za srijedu.

Kako su štrajkovi počeli da se gomilaju? Evo pet stvari koje treba znati:

Kada su štrajkovi počeli?

Od kraja 2022. Njemačka bilježi rastuće radničke nemire, dok su realne plaće pale za četiri posto od početka rata u Ukrajini.

Niz sektora je prošle godine dobio povećanje plaća — ponekad i do 10 posto — ali nova poravnanja nisu ublažila tenzije jer je inflacija prošle godine ostala visoka na 5,3 posto.

Kontinuirani pritisak na cijene je zategao razgovore o plaćama i doveo do toga da se broj štrajkova umnožava.

Krajem januara, mašinovođe su organizovale petodnevnu šetnju, prije nego što su radnici na aerodromima i lokalnim transportnim službama uslijedili s vlastitom industrijskom akcijom.

Zašto sada?

Zahtjevi sindikata sukobljavaju se s "činjenicom da su mnoga preduzeća u krizi i da nemaju mnogo toga za distribuciju", što otežava brzo rješavanje, smatra Hagen Lesch iz IW-ovog ekonomskog trusta mozgova.

Radni odnosi na rubu?

Proliferacija štrajkova dovela je u pitanje budućnost njemačkih radnih odnosa inače vođenih konsenzusom.

"To je trenutak istine za njemački model", rekao je Lesch.

"Sindikati su bili spremniji na kompromis tokom pandemije koronavirusa. To je gotovo."

Njemačka je kroz historiju bila među zemljama u Evropi u kojima su radnici najmanje štrajkovali.

Između 2012. i 2021. godine, samo 18 od svakih 1.000 radnih dana bilo je prekinuto industrijskim akcijama, u poređenju s 92 od svakih 1.000 u Francuskoj.

Kakvu podršku imaju štrajkovi?

Kolektivni ugovori, koji su dugo bili temelj sistema, sada pokrivaju samo 43 posto radnika u poređenju sa 56 posto u 2010.

Međutim, prema ekspertima, trenutni talas štrajkova uživa snažnu podršku među radnicima, čak iako nijedna brojka nije dostupna.

"Vidimo visoke stope učešća, što dovodi do povećanja članstva u sindikatima", rekao je Thorsten Schulten, istraživač na institutu WSI.

Šta dalje?

Do sada je postignuto nekoliko odlučujućih sporazuma između sindikata i uprave, što znači da bi se talas štrajkova mogao nastaviti dalje.

"Sve je moguće", rekao je Claus Weselsky, čelnik sindikata željezničkih radnika GDL-a, koji stoji iza većeg dijela poremećaja u transportu.

I druge industrije bi se mogle pridružiti borbi. U hemijskom sektoru, koji je proteklih godina doživio teška vremena, nova runda pregovora o plaćama trebala bi započeti sljedećih mjeseci.

TRT Balkan