Ministar Karhi je ustvrdio da je razlog za njegov prijedlog vladi "subverzivna i neutemeljena propaganda lista Haaretz tokom rata i njegovih provokativnih publikacija protiv države Izrael".    Foto: Reuters

Izraelska vlada poduzela je mjere za uvođenje sankcija novinama "Haaretz", navodeći da su "objavljivale subverzivnu i neutemeljenu propagandu i provokativan sadržaj protiv države" u svojim vijestima o vojnim napadima na Gazu od 7. oktobra.

U saopćenju koje je objavio Ured izraelskog ministra komunikacija Shlomo Karhija, navedeno je kako je ministar Karhi predložio vladi da se ne daju javni oglasi novinama Haaretz i da se obustavi pretplata.

Ministar Karhi je ustvrdio da je razlog za njegov prijedlog vladi "subverzivna i neutemeljena propaganda lista Haaretz tokom rata i njegovih provokativnih publikacija protiv države Izrael".

Karhi je rekao da je Vladi podnio prijedlog da "prestane finansirati Haaretz na bilo koji način, kao što je zaustavljanje reklamiranja i pretplate za sve vladine korisnike, uključujući izraelsku vojsku, policiju, internu obavještajnu službu Shin-Bet (Shabak), ministarstva".

Tvrdeći da je list "usvojio liniju napada koja potkopava ciljeve rata, slabi vojne napore i društvenu otpornost", Karhi je ustvrdio da bi prestanak državnih institucija da kupuju usluge od novina Haaretz smanjio tešku štetu koju osjećaju izraelski građani.

TRT Balkan / agencije