Članovi Vijeća sigurnosti UN-a podsjetili su u saopćenju da je sedam humanitarnih radnika Svjetske centralne kuhinje (WCK) ubijeno u izraelskim zračnim napadima.    Foto: AA

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija izrazilo je u četvrtak duboku zabrinutost zbog sve većeg broja ubijenih humanitarnih radnika u Pojasu Gaze koji iznosi 224, što označava neviđeni nivo opasnosti s kojom se suočavaju humanitarni radnici.

Članovi Vijeća sigurnosti UN-a podsjetili su u saopćenju da je sedam humanitarnih radnika Svjetske centralne kuhinje (WCK) ubijeno u izraelskim zračnim napadima.

VSUN je naglasio da je 224 ubijenih humanitarnih tri puta više od godišnjeg prosjeka u bilo kojem sukobu.

Članovi su istaknuli potrebu za odgovornošću za sve smrti i naglasili nužnost da istraga o ubistvu radnika WCK bude "transparentna i sveobuhvatna" i "potpuno objavljena".

"Članovi Vijeća sigurnosti također su zatražili da sve strane u sukobu u potpunosti poštuju zaštićeni status humanitarnih radnika, objekata i operacija prema međunarodnom pravu, da se pridržavaju mehanizama humanitarnog obavještavanja i dekonflikcije te da odmah otklone sve nedostatke u tim mehanizmima", stoji u saopćenju.

Izražavajući duboku zabrinutost zbog strašne humanitarne situacije i nadolazeće gladi u Gazi, Vijeće sigurnosti UN-a "pozvalo je na hitno ukidanje svih prepreka dostavi velike humanitarne pomoći civilnom stanovništvu i nesmetanu distribuciju takve pomoći".

TRT Balkan / agencije