Stotine gladne djece satima čekaju u redovima kako bi dobili svoj obrok.         Foto: Reuters Archive

Palestinci na sjeveru Gaze, pored izraelskih napada kojima su svakodnevno izloženi, bore se i sa glađu i nedostatkom osnovnih uslova za život.

Humanitarne organizacije pokušavaju pripremati i dijeliti tople obroke, ali to nije dovoljno ako se uzme u obzir obim potreba ljudi u palestinskoj enklavi.

Ekipa Anadolu zabilježila je tešku situaciju u izbjegličkom kampu Jabalia, gdje jedna od humanitarnih organizacija priprema i dijeli tople obroke.

U gradu se humanitarna situacija pogoršava iz dana u dan. Stotine gladne djece satima čekaju u redovima kako bi dobili svoj obrok.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine ubijena su 34.262 Palestinca, navodi se u saopćenju palestinskog Ministarstva zdravstva. U istom periodu povrijeđeno je 77.229 Palestinaca.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Gaze u interno raseljenje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema podacima UN-a.

TRT Balkan / agencije