Faktori kao što je ribolov, klimatske promjene i zagađenje plastikom uzrokuju ekološko propadanje grebena.      Foto: AA

Budućnost koraljnih grebena na Zanzibaru je ugrožena globalnim klimatskim promjenama i ribolovom.

Zanzibar, ostrvo povezano s Tanzanijom u Indijskom okeanu, dom je više od 100 različitih koralja i više od 500 vodenih vrsta.

Lokalni stanovnici ih nazivaju "koraljnim vrtovima", a grebeni su poznati kao najraznovrsniji ekosistemi u morskom okruženju.

Prema najnovijim istraživanjima, ribolovne aktivnosti, koje su jedan od najvažnijih sredstava za život lokalnog stanovništva koje živi na otoku, i povećanje temperature vode zbog globalnih klimatskih promjena negativno utiču na ekosistem koraljnih grebena.

Faktori kao što je ribolov, klimatske promjene i zagađenje plastikom uzrokuju ekološko propadanje grebena.

Oko 25 posto morskog ekosistema formirano je oko koralnih grebena, koji pružaju stanište vrstama za sklonište, gniježđenje i mrijest.

Milioni ljudi širom svijeta žive u blizini koralnih grebena i imaju koristi od ovog ekosistema. Ako se ne održi ravnoteža koraljnih grebena u morskom ekosistemu, koji ljudima pruža veliku finansijsku dobit, oni će se suočiti s raznim prijetnjama kao što su ribolov i turističke aktivnosti, izbjeljivanje koralja i zagađenje od pomorskog saobraćaja.

Bogata historija, začini, plaže sa bijelim pijeskom i plavi okean odlike su Zanzibara, otoka u Tanzaniji na istočnoj strani Afrike.

U posljednje vrijeme postao je popularno turističko mjesto koje uglavnom posjećuju turisti iz cijelog svijeta, nakon safarija u Serengetiju.

Često ga nazivaju i "otokom začina" zbog različitih vrsta začina koje se uzgajaju na otoku. Još od davnina bio je važan za trgovinu.

Stone Town, stari dio danas glavnog grada Zanzibar Cityja, nekada je bio trgovačko središte za slonovu kost i začine.

Zanzibar je dugo bio nezavisna afrička država, koja je i nakon ujedinjenja s Tanganjikom 1964. godine, zadržala regionalnu autonomiju.

TRT Balkan / agencije