Johnson je naveo da očekuju da će se ove rekordne temperature i dalje bilježiti kako se povećava koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi.         Foto: AA

Prosječna dnevna temperatura površine okeana širom svijeta u martu je oborila rekord iz 2023. godine, dostigavši ​​"najvišu temperaturu ikada zabilježenu" sa 21,2 stepena.

Prema podacima Climate Reanalyzer Univerziteta u Maineu i američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA), globalno zagrijavanje je također dovelo do povećanja temperature na površini okeana.

Prema podacima, najviša temperatura okeana 2023. godine izmjerena je u augustu sa 21,1 stepen, dok je ove godine rekord temperature površine okeana od 21,2 stepena oboren u martu.

Uposlenik NOAA-e Gregory C. Johnson rekao je za CNN da je prosječna globalna temperatura okeana izmjerena 2023. za 0,25 stepeni viša od 2022. godine, a ovo povećanje odgovara 20 godina zagrijavanja u jednoj godini.

Johnson je naveo da očekuju da će se ove rekordne temperature i dalje bilježiti kako se povećava koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi.

TRT Balkan / agencije