Timovi ove dobrotvorne organizacije su se raširili širom regiona i od oktobra obezbijedili više od 43 miliona obroka Palestincima u Gazi, navodi grupa.    Foto: AA

Svjetska centralna kuhinja, koju je osnovao poznati kuhar Jose Andres, objavila je da će obustaviti svoj rad u palestinskoj Gazi nakon što je sedam njenih zaposlenika, uglavnom stranih humanitarnih radnika, ubijeno u izraelskom zračnom napadu 2. aprila.

Odsustvo dobrotvorne organizacije za hranu, čak iako je privremeno, vjerovatno će produbiti bijedu opustošene teritorije jer Ujedinjene nacije upozoravaju da je glad neminovna.

Svjetska centralna kuhinja (WCK) – osnovana za isporuku svježe pripremljenih obroka onima kojima je potrebna nakon prirodnih katastrofa ili u područjima u kojima su sukobi u toku – ima dvije glavne kuhinje u Rafahu i Deir al-Balahu u Gazi, i podržava 68 javnih kuhinja širom regije, pružajući Palestincima više od 170.000 toplih obroka dnevno.

Timovi ove dobrotvorne organizacije su se raširili širom regiona i od oktobra obezbijedili više od 43 miliona obroka Palestincima u Gazi, navodi grupa.

Pojačavajući svoj rad tokom ramazana, grupa je podijelila 92.000 kutija hrane, ili blizu 4,7 miliona obroka.

Obustavljanje rada Svjetske centralne kuhinje znači da se desetine hiljada obroka dnevno više neće dijeliti Palestincima u potrebi.

TRT Balkan