Scholz je dodao da njemački vojnici neće biti raspoređeni na ukrajinskoj teritoriji.           Foto: Reuters

Njemački kancelar Olaf Scholz u ponedjeljak je odbacio mogućnost isporuke projektila Taurus dugog dometa Ukrajini, tvrdeći da bi to moglo dovesti do direktnog sukoba između Rusije i NATO-a.

"Željeli bismo spriječiti da ovaj rat koji je Rusija započela protiv Ukrajine eskalira u rat između Rusije i NATO-a", rekao je Scholz u intervjuu njemačkoj novinskoj agenciji dpa.

Istakao je da bi isporuka projektila njemačke proizvodnje Taurus dugog dometa Ukrajini zahtijevala angažovanje njemačkih vojnika za ovu misiju ili njihovo raspoređivanje u Ukrajini.

"Njemački vojnici ne bi trebali biti na bilo koji način povezani s potencijalnim ciljevima ovog sistema, ni na jednom mjestu, niti bilo gdje", rekao je Scholz.

Dodao je da njemački vojnici neće biti raspoređeni na ukrajinskoj teritoriji.

"Naša država i vojne strukture naše zemlje neće biti uključene u ovaj rat. To je odgovornost vlade, odgovornost kancelara", rekao je Scholz.

Ukrajina je u više navrata tražila od Njemačke krstareće rakete Taurus, a ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u januaru da Kijevu treba ovo oružje "da uništi rusku vojnu infrastrukturu duž linije fronta na ukrajinskoj teritoriji".

Moćne krstareće rakete imaju domet od više od 500 kilometara i dobro su poznate po svom uspjehu u pravilnom gađanju objekata poput mostova ili duboko zakopanih ciljeva, kao što su komandni bunkeri.

TRT Balkan / agencije