Sastanak je održan na marginama zajedničkog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Zaljevskog vijeća za saradnju i Sjedinjenih Država.      Foto: Reuters

Saudijski ministar vanjskih poslova Faisal bin Farhan bin Abdullah sastao se u ponedjeljak s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u Rijadu kako bi razgovarali o razvoju događaja u Pojasu Gaze, objavila je saudijska novinska agencija WAS.

Sastanak je održan na marginama zajedničkog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Zaljevskog vijeća za saradnju i Sjedinjenih Država, navodi agencija.

Dvojica visokih diplomata razgovarali su o načinima unapređenja bilateralnih odnosa i jačanja saradnje u različitim oblastima između dvije zemlje, dodano je.

Oni su također razmotrili razvoj događaja u Pojasu Gaze i gradu Rafahu, ističući potrebu za hitnim prekidom vatre, uz traženje načina da se osigura hitan ulazak humanitarne pomoći.

Blinken je u ponedjeljak doputovao u Saudijsku Arabiju kako bi razgovarao o prekidu vatre u Gazi i očekuje se da će učestvovati na ministarskom sastanku Vijeća za saradnju u Zaljevu radi poboljšanja koordinacije u oblasti regionalne sigurnosti i posebnom sastanku Svjetskog ekonomskog foruma o globalnoj saradnji, rastu i energiji za razvoj.

Izrael vodi brutalnu ofanzivu na pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra prošle godine, za koji Tel Aviv kaže da je ubio skoro 1.200 ljudi.

Više od 34.400 Palestinaca je od tada ubijeno, uglavnom žena i djece, a skoro 77.600 je povrijeđeno usred masovnog uništenja i ozbiljne nestašice potrepština.

TRT Balkan / agencije