SAD: Potpisan zakon kojim se djeci ograničava pristup društvenim mrežama

SAD: Potpisan zakon kojim se djeci ograničava pristup društvenim mrežama

Zakon zabranjuje djeci mlađoj od 14 godina da postanu vlasnici naloga na društvenim mrežama.
Zakon će stupiti na snagu 1. januara 2025.​​​​​​​ godine.        Foto: Reuters  / Photo: (Reuters)

Guverner Floride Ron DeSantis u ponedjeljak je potpisao zakon koji ima za cilj ograničavanje pristupa djece platformama društvenih mreža.

Ovaj zakon zabranjuje djeci mlađoj od 14 godina da postanu vlasnici naloga na društvenim mrežama, a omogućava djeci od 14 i 15 godina da postanu vlasnici naloga uz pristanak roditelja.

"Društvene mreže štete djeci na razne načine", rekao je DeSantis i dodao da ovaj zakon daje roditeljima veću mogućnost da zaštite svoju djecu.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Paul Renner govoreći o uticaju društvenih mreža je rekao:

"Internet je postao mračna uličica za našu djecu gdje ih grabežljivci ciljaju, a opasni društveni mediji dovode do veće stope depresije, samopovređivanja, pa čak i samoubistva."

Dodao je da zahvaljujući potpisu guvernera DeSantisa, Florida prednjači u zaštiti djece na internetu dok se države širom Sjedinjenih Američkih Država bore za rješavanje ovih opasnosti.

Kritičari tvrde da je zakon neustavan, sudovi su blokirali slične zakone u drugim državama i da bi se mogao suočiti sa pravnim izazovima iz tehnološke industrije.

"Zakon štiti mogućnost stanovnika Floride da ostanu anonimni na mreži i zahtijeva od pornografskih ili seksualno eksplicitnih web-stranica da koriste provjeru starosti kako bi spriječili maloljetnike da pristupe stranicama koje su neprikladne za djecu", navodi se iz kancelarije guvernera.

Zakon će stupiti na snagu 1. januara 2025.​​​​​​​ godine.

TRT Balkan / agencije