Ruski nacionalni antiteroristički komitet saopštio je da je strateški most oštećen usljed eksplozije kamiona bombe.     Foto: Twitter

Rusija je osudila izjave ukrajinskih zvaničnika povodom današnje eksplozije na strateškom mostu koji povezuje Krim i rusku teritoriju, navodeći da one potvrđuju "terorističku prirodu Kijeva”.

"Reakcija kijevskog režima na uništavanje civilne infrastrukture svjedoči o njegovoj terorističkoj prirodi", rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova.

Most koji povezuje Krim i Rusiju zapalio se rano u subotu, izazvavši obustavu saobraćaja.

Snimci i slike koji se dijele na društvenim mrežama pokazuju da se na mostu, koji je najduži u Evropi, urušila dionica puta. Prije nego što je izbio veliki požar, čula se ogromna eksplozija, tvrde očevici.

Požar je u međuvremenu ugašen, saopštile su ruske vlasti, potvrđujući da u eksploziji nije bilo žrtava.

Savjetnik šefa uprave krimske oblasti Oleg Kriučkov izjavio je da je prema preliminarnim podacima na mostu gorio rezervoar za skladištenje goriva.

Ruski nacionalni antiteroristički komitet saopštio je da je strateški most oštećen usljed eksplozije kamiona bombe.

Iako Ukrajina nije direktno preuzela odgovornost za napad, brojne izjave najviših ukrajinskih zvaničnika ukazivale su na takvu mogućnost.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da je ono što se dogodilo na mostu samo "početak".

"Sve ilegalno mora biti uništeno, sve ukradeno mora biti vraćeno u Ukrajinu, sve okupirano mora biti protjerano", objavio je Podoljak na Twitteru.

Sekretar ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Oleksij Danilov podijelio je na društvenim mrežama videosnimak u kojem se u prvom dijelu prikazuje vatra na mostu, dok je u drugom puštena poznata pjesma Marilyn Monroe "Sretan rođendan, gospodine predsjedniče".

"Putin bi trebao biti sretan. Ne dobijaju svi tako skupe poklone na svoj rođendan", rekao je neimenovani ukrajinski zvaničnik za New York Times.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je napunio 70 godina.

Krimski most, poznat i kao Kerčki, je drumsko-željeznički most koji spaja ruski grad Kerč i Krim.

Most je otvoren 2018, nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. godine, koji je ranije bio pod upravom Ukrajine, što je dovelo do uvođenja sankcija i pogoršanja odnosa sa Zapadom.

TRT Balkan / agencije