Španski premijer Sanchez je na turneji kako bi pokušao uvjeriti više država Evropske unije da priznaju Palestinu.       Foto: AP

Novi premijer Portugala Luis Montenegro najavio je da će Portugal na Generalnoj skupštini podržati nastojanja Palestine da postane punopravna članica Ujedinjenih nacija (UN).

Portugalski konzervativni lider Montenegro rekao je da vjeruje u rješenje dvije države na Bliskom istoku, ali da bi priznanje Palestine trebalo biti obavljeno u multilateralnom okruženju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa španskim premijerom Pedrom Sanchezom, Montenegro je rekao da Portugal neće ići tako daleko u najavama kao Španija u smislu skorog bilateralnog priznanja palestinske države.

Španski premijer Sanchez je na turneji kako bi pokušao uvjeriti više država Evropske unije da priznaju Palestinu.

“Za Španiju je koherentno da, ako branimo Palestinu kao punopravnu članicu UN-a, trebamo je priznati i bilateralno“, rekao je Sanchez.

Sanchez se nada da će uskoro doći do priznanja Palestine, a čini se da je u to uvjerio Norvešku i Irsku.

On će se narednih dana sastati i sa čelnicima Slovenije i Belgije, prije nego što će svoj plan iznijeti cijeloj Evropskoj uniji na posebnom sastanku Evropskog vijeća u Briselu kasnije ove sedmice.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u ponedjeljak, Sanchez je rekao da je iranski napad na Izrael samo potvrdio opredijeljenost Španije da nastavi ovaj politički potez.

“Niko ne želi regionalnu eskalaciju jer znamo da niko neće pobijediti i da ćemo svi izgubiti“, rekao je on.

Portugalski lider je dodao da njegov stav nije mnogo drugačiji od španskog, te je pozvao na prekid vatre i apelirao na Izrael da omogući dovoljno humanitarne pomoći u Gazi.

TRT Balkan / agencije