" Dok smo procjenjivali trenutnu situaciju, zaustavili smo pošiljku s velikom količinom municije", rekao je Austin.    Foto: AA

Američki ministar odbrane Lloyd Austin potvrdio je da su u procesu procjene oružja koje će uskoro biti poslano Izraelu u kontekstu sveobuhvatnog kopnenog napada na Rafah, te da su, dok se ovaj proces nastavlja, obustavili isporuku dijela oružja.

Tokom rasprave o budžetu kojoj je prisustvovao u Senatu, ministar odbrane Austin je ocijenio najnoviju situaciju u Rafahu i vijest da je SAD obustavio isporuku dijela oružja Izraelu.

Austin je rekao da ne žele da Izrael pokrene sveobuhvatan kopneni napad na Rafah, da su svojim sagovornicima u Tel Avivu prenijeli jasne poruke o ovom pitanju i da oni, kao Bidenova administracija, pomno prate dešavanja u regionu.

"Nastavit ćemo da se staramo da Izrael ima sredstva da se brani. Međutim, trenutno procjenjujemo pošiljke sigurnosne podrške koje će biti isporučene (u Izrael) u bliskoj budućnosti u kontekstu razvoja događaja u Rafahu. Dok smo procjenjivali trenutnu situaciju, zaustavili smo pošiljku s velikom količinom municije", rekao je Austin.

Ističući da je situacija više od 1,5 miliona palestinskih civila u Rafahu veoma teška, Austin je rekao: "Definitivno ne želimo da vidimo veliki sukob u Rafahu."

U američkim medijima, na osnovu nekih neimenovanih američkih zvaničnika, navedeno je da je SAD privremeno obustavio isporuku dijela oružja Izraelu.

TRT Balkan / agencije