Kao primjer toga naveo je namjerno širenje lažnih informacija o ljudima, lažne vijesti i promicanje mržnje i podjela.     Foto: AP

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo upozorio je u subotu na opasnost od svođenja ljudskih odnosa na "puke algoritme" i pozvao zakonodavce da budu na oprezu protiv "stranačke" propagande i podjela na društvenim medijima.

U govoru pred učesnicima Međunarodne katoličke zakonodavne mreže, koji su održavali svoju godišnju konferenciju u Rimu, papa Franjo je napomenuo kako društvene mreže mogu biti način da se pomogne ljudima da shvate da su dio nečega većeg od njih samih.

“Zaista, to je navedeni cilj mnogih platformi društvenih medija, a svakako se mnogo dobrog događa kroz ova sredstva komunikacije”, rekao je Franjo.

Ipak, dodao je papa, potrebna je budnost, “jer se, nažalost, mnogi dehumanizujući trendovi koji su rezultat tehnokratije nalaze na ovim medijima”.

Kao primjer toga naveo je namjerno širenje lažnih informacija o ljudima, lažne vijesti i promicanje mržnje i podjela.

Franjo je dalje osudio ono što je nazvao “stranačkom propagandom i svođenjem ljudskih odnosa na puke algoritme”.

"Još jednu opasnost na društvenim mrežama predstavlja lažni osjećaj pripadnosti, posebno među mladima, koji može dovesti do izolacije i usamljenosti", rekao je papa.

Kao izlaz, Franjo je zagovarao “kulturu autentičnog susreta, koja uključuje poziv na poštovanje i slušanje jedni drugih, uključujući i one s kojima se ne slažemo”.

TRT Balkan / agencije