"Problem našeg svijeta nije rađanje djece: sebičnost, konzumerizam i individualizam čine ljude sitima, usamljenima i nesretnima", rekao je papa Franjo.           Foto: AA

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo u petak se u Rimu obratio na konferenciji o padu nataliteta, te pozvao vlade na implementaciju ozbiljnih i učinkovitih politika za dobrobit porodice kako bi se suprotstavile padu nataliteta i starenju stanovništva.

Govoreći na konferenciji o sve težoj demografskoj krizi u Italiji, papa Franjo je rekao da je broj rođenih prvih pokazatelj nade ljudi, te da se "Evropa sve brže pretvara u stariji kontinent".

"Domovi su popunjeni predmetima, a bez djece, postajući veoma tužna mjesta. Ne postoji nestašica malih pasa, mačaka. Toga ne fali. Nedostaje djece", rekao je Franjo.

Predložio je politike koje neće primoravati majke da biraju između karijere i brige za djecu, te koje će mladim parovima omogućiti stabilan posao i mogućnost kupovine nekretnine.

"Potrebne su učinkovite politike, hrabre, konkretne i dugotrajne odluke. Postoji potreba za veću predanost svih vlada kako bi mlađim generacijama bilo omogućeno da ostvare svoje legitimne snove", kazao je papa, prenio je "Vatican News".

Dodao je da je također važno promovisati "kulturu velikodušnosti i međugeneracijske solidarnosti" te da zagađenje i glad u svijetu nisu uzrokovani rođenjem djece.

"Problem našeg svijeta nije rađanje djece: sebičnost, konzumerizam i individualizam čine ljude sitima, usamljenima i nesretnima", rekao je papa Franjo.

Na kraju svog obraćanja, papa je otvoreno progovorio na temu odnosa društva prema starijima.

“Usamljeni djedovi i bake, odbačeni djedovi i bake: ovo je kulturno samoubistvo. Budućnost grade mladi i stari zajedno. Molim vas, kada govorimo o natalitetu, koji je budućnost, da govorimo i o bakama i djedovima, koji nisu prošlost, već pomažu budućnosti. Imajte djecu, puno njih, ali i pazite na svoje bake i djedove", zaključio je papa.

TRT Balkan / agencije