Palestinska plemena: Nećemo biti alternativa političkom režimu u Gazi

Palestinska plemena: Nećemo biti alternativa političkom režimu u Gazi

Izrael nastoji stvoriti administraciju kojom bi zamijenio vladajuću grupu Hamas u Pojasu Gaze.
Palestinska plemena su i ovom prilikom ponovila podršku palestinskom otporu protiv izraelske okupacije.      Foto: Reuters

Koalicija palestinskih plemenskih zajednica saopćila je da neće biti alternativa nijednom palestinskom političkom sistemu u Pojasu Gaze.

“Nacionalno jedinstvo je jedini način da se očuva postojanje palestinskog naroda i domovine“, navodi se u saopćenju Koalicije.

Palestinska plemena su i ovom prilikom ponovila podršku palestinskom otporu protiv izraelske okupacije.

“Plemena su dio palestinskih nacionalnih komponenti protiv izraelske okupacije“, poručili su iz Koalicije, odbacujući sve planove za stvaranje plemenskih grupa koje bi sarađivale s izraelskom okupacijom.

Izrael nastoji stvoriti administraciju kojom bi zamijenio vladajuću grupu Hamas u Pojasu Gaze. Tel Aviv se protivio pozivima da se palestinskim vlastima sa sjedištem u Ramallahu dozvoli da upravljaju enklavom.

Ismail al-Thawabta, direktor vladinog Ureda za medije u Gazi, rekao je da su međunarodne stranke održale 12 sastanaka s palestinskim plemenskim poglavarima u sklopu svojih napora da stvore novu administraciju za upravljanje Pojasom Gaze.

“Sva plemena su odbacila sve izraelske okupatorske zavjere da potkopaju palestinski dom“, dodao je on.

TRT Balkan / agencije