Sindikat GDL-a i Deutsche Bahn mjesecima pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru.           Foto: AA

Njemačke mašinovođe najavile su u utorak 24-časovni štrajk zbog tekućeg spora s nacionalnim željezničkim operaterom oko plata i radnog vremena.

Sindikat njemačkih mašinovođa (GDL) saopštio je da će štrajk u putničkim vozovima početi u utorak u 2.00 po lokalnom vremenu (01.00 GMT) i da će se nastaviti do srijede u 2.00 sata.

Nacionalni željeznički operater Deutsche Bahn kritikovao sindikat zbog štrajka u kratkom roku i naveo da je počeo raditi na hitnom redu vožnje.

Kompanija je saopštila da će njene međugradske i regionalne željezničke usluge biti značajno pogođene štrajkom i savjetovala je putnicima da odgode putovanje ako je moguće.

Sindikat GDL-a i Deutsche Bahn mjesecima pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru.

Deutsche Bahn je u petak pozvao sindikat da se vrati za pregovarački sto, ali nije dao novu ponudu. GDL je insistirao da kompanija dostavi novu, pismenu ponudu do 18.00 sati (17.00 GMT) u nedjelju.

Na prethodnom sastanku Deutsche Bahn je ponudio do 13 posto veće plate, kao i opcioni model koji bi mogao smanjiti sedmično radno vrijeme sa 38 na 37 sati.

Sindikat, koji predstavlja oko 10.000 zaposlenih, insistira na smanjenju radnog vremena na 35 sati za radnike u smjenama, bez smanjenja plata.

TRT Balkan / agencije