Rast cijena energije i hrane zbog ruskog napada na Ukrajinu doveo je do 7,9 posto inflacije tokom cijele godine u 2022.       Foto: AP

Njemačka je zabilježila najvišu godišnju inflaciju u više od 70 godina, prema preliminarnim podacima koje je objavio Savezni zavod za statistiku zemlje.

Rast cijena energije i hrane zbog ruskog napada na Ukrajinu doveo je do 7,9 posto inflacije tokom cijele godine u 2022.

Posljednji put je godišnja inflacija bila blizu tog nivoa 1951. godine, kada je iznosila 7,6 posto u početku poslijeratnog ekonomskog procvata. Godišnja inflacija u 2021. iznosila je 3,1 posto.

Preliminarni podaci pokazuju da je inflacija u decembru nešto usporila, na 8,6 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, jer su na snagu stupile jednokratne državne uplate za pomoć potrošačima u plaćanju računa za grijanje i plin. U oktobru je mjesečna inflacija dostigla rekordnih 10,4 posto prije nego što je pala na 10 posto u novembru.

Rastuće cijene smanjuju potrošačku moć

Mnogi njemački sindikati su posljednjih mjeseci uspješno vodili kampanju za povećanje plata više od prosjeka kako bi ublažili utjecaj inflacije.

U međuvremenu, brojke o nezaposlenosti u najvećoj evropskoj ekonomiji blago su porasle u decembru na 2,45 miliona, ili 5,4 posto.

To je bilo gotovo 0,1 posto više nego u novembru, iako takvo povećanje nije neobično na kraju godine jer ugovori na određeno vrijeme ističu.

Prosječan broj nezaposlenih za 2022. godinu iznosio je 2,42 miliona, što je gotovo 200.000 manje nego 2021.

TRT World