Predloženi paket je veći od onoga što je Pakistan očekivao.           Foto: Reuters

Međunarodni monetarni fond (MMF) pristao je dati tri milijarde dolara Pakistanu, dugo očekivanu pomoć za spas posrnule ekonomije ove osiromašene zemlje.

"Devetomjesečni sporazum mora odobriti Izvršni odbor MMF-a, od kojeg se očekuje da donese konačnu odluku sredinom jula", saopštio je šef misije MMF-a u Islamabadu Nathan Porter.

On je naveo da se pakistanska ekonomija suočila s nekoliko izazova, kao što su katastrofalne poplave prošle godine u kojima je poginulo 1.739 ljudi, koje su prouzrokovale štetu od 30 milijardi dolara i koje su pogodile milione Pakistanaca. Na Pakistan je uticao i rast cijena roba nakon početka ruskog rata u Ukrajini.

Zvaničnik MMF-a je rekao da su uprkos naporima vlasti da smanje uvoz i trgovinski deficit, rezerve veoma niske, a uslovi likvidnosti u energetskom sektoru ostaju akutni.

"S obzirom na ove izazove, novi aranžman bi pružio političko sidro i okvir za finansijsku podršku multilateralnih i bilateralnih partnera u narednom periodu", navodi se u saopštenju.

Porter je rekao da su u proteklih nekoliko dana pakistanske vlasti preduzele odlučne mjere da politike budu više u skladu sa programom ekonomskih reformi koji podržava MMF, uključujući i reviziju budžeta.

Predloženi paket je veći od onoga što je Pakistan očekivao, a to je oslobađanje preostalih 2,5 milijardi dolara iz paketa pomoći za 2019. od 6,5 milijardi dolara koji ističe u petak.

Pakistanska vlada u nedostatku novca bori se da izbjegne bankrot uz finansijsku pomoć prijateljskih zemalja kao što su Kina, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

TRT Balkan / agencije