Napomenuo je da eskalacija u regionu, posebno oko Crvenog mora, nije samo sigurnosno već i ekonomsko pitanje.                 Foto: AA

Svaki život civila je važan na Bliskom istoku, rekao je u utorak predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

"Svaki život civila se mora poštovati. Moraju se izbjegavati dvostruki standardi", rekao je Michel na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strasbourgu.

Naglasio je tešku humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze te istakao važnost agencije UNRWA-e za regiju.

Od 26. januara mnoge su zemlje obustavile finansiranje UNRWA-e nakon što je Izrael naveo da su neki zaposlenici agencije bili uključeni u napad Hamasa 7. oktobra.

Agencija je saopštila da je raskinula ugovore sa nekoliko zaposlenih nakon izraelskih optužbi.

Michel je također naglasio potrebu da se radi na miru između Izraela i Palestine i rješenju s dvije države u regionu, dodajući da EU "nikada nije oklijevala" po tom pitanju.

Napomenuo je da eskalacija u regionu, posebno oko Crvenog mora, nije samo sigurnosno već i ekonomsko pitanje.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra, ubivši najmanje 27.585 Palestinaca i ranivši 66.978. Vjeruje se da je skoro 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Izraelska ofanziva ostavila je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, navode Ujedinjene nacije.

TRT Balkan / agencije