Istakao je kako je riječ o jednostranim odlukama država članica EU-a.    Foto: AA

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel izjavio je da deklaracija da su Španija, Irska, Malta i Slovenija spremne da priznaju državu Palestinu kada se za to steknu uvjeti može poslužiti kao poluga za početak mirovnih pregovora.

Michel je u obraćanju novinarima na kraju samita Evropske unije (EU) u Briselu ocijenio i deklaraciju Španije, Irske, Malte i Slovenije o mogućem priznanju države Palestine.

Istakao je kako je riječ o jednostranim odlukama država članica EU-a.

"Po mom mišljenju, potrebno je pokrenuti proces u kojem će se uzeti u obzir koraci obje strane", rekao je Michel.

Dodao je da se na samitu EU-a nije razgovaralo o pitanju priznavanja palestinske države.

"Imali smo detaljnu diskusiju o dvodržavnom rješenju, koje ima za cilj međusobno priznanje i suživot dva naroda u sigurnosti", kazao je.

Michel je istakao da se deklaracija Španije, Irske, Malte i Slovenije o mogućem priznanju države Palestine "može smatrati polugom za poduzimanje koraka i podršku naporima za ponovno pokretanje mirovnih pregovora", rekao je.

Lideri Španije, Irske, Malte i Slovenije sastali su se na marginama samita i složili da je jedini put do trajnog mira dvodržavno rješenje, trenutni prekid vatre, bezuslovno oslobađanje zarobljenika i brzo, masovno i kontinuirano povećanje humanitarne pomoći Gazi. Četiri zemlje su poručile da su spremne priznati državu Palestinu ako se steknu potrebni uvjeti.

TRT Balkan / agencije