Upadi izraelske vojske zabilježeni su u Ramallahu, Hebronu i Jerihonu, pri čemu je, kako navode očevici, uhapšeno nekoliko Palestinaca.        Foto: AA

Izraelska vojska u četvrtak je upala u nekoliko područja širom okupirane Zapadne obale da bi nastavila hapšenja Palestinaca, što je izazvalo sukobe.

Očevici su ispričali da su izraelske snage izvršile raciju u nekoliko kuća u gradu Qabatiya, u blizini grada Jenin, i da su uhapsile najmanje tri Palestinca.

Dodali su da su se izraelske snage sukobile sa desetinama Palestinaca u gradu, a najmanje jedan Palestinac je ranjen u izraelskoj pucnjavi.

Veliki broj pripadnika izraelskih snaga izvršio je raciju u gradu Qalqilya, na sjevernoj Zapadnoj obali, i izvršio racije u domovima tokom kojih su prijavljeni napadi na Palestince.

Upadi izraelske vojske zabilježeni su u Ramallahu, Hebronu i Jerihonu, pri čemu je, kako navode očevici, uhapšeno nekoliko Palestinaca.

Tenzije su visoke širom Zapadne obale otkako je Izrael pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra prošle godine.

Od tada je oko 500 Palestinaca ubijeno, a više od 4.950 ranila je izraelska vojska na okupiranoj Zapadnoj obali i u Al-Qudsu (Jerusalemu).

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije