Iranski napad predstavlja "ozbiljnu prijetnju" globalnom miru i sigurnosti, rekao je izraelski ambasador.     Foto: Reuters

Misija Izraela pri Ujedinjenim narodima (UN) pozvala je na vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a nakon iranskog zračnog napada na Izrael.

"Potvrđujem zahtjev Izraela da se odmah sazove sjednica Vijeća sigurnosti UN-a kako bi Iran nedvosmisleno bio osuđen za ova teška kršenja i odmah se djelovalo da se Iranska revolucionarna garda proglasi terorističkom organizacijom", objavio je izraelski ambasador Gilad Erdan na društvenoj mreži X.

Iranski napad predstavlja "ozbiljnu prijetnju" globalnom miru i sigurnosti, rekao je on, ukazujući da očekuje da Vijeće sigurnosti UN-a iskoristi sva sredstva za poduzimanje konkretnih akcija protiv Irana.

Dodao je da je Iran pokrenuo direktan napad sa svog teritorija sa više od 200 bespilotnih letjelica, krstarećih projektila i balističkih projektila na Izrael, što je, kako je rekao, jasno kršenje Povelje UN-a i međunarodnog prava.

"Iran se također javno ponosio napadom. Napad predstavlja tešku i opasnu eskalaciju", rekao je Erdan.

Iran je kasno u subotu pokrenuo zračni napad na Izrael u znak odmazde za zračni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, uključujući dva generala.

Revolucionarna garda potvrdila je u subotu lansiranje desetina dronova i projektila prema Izraelu.

TRT Balkan / agencije