Dodaje se da je zračna baza gađana u znak odmazde za jučerašnji izraelski napad na ciljeve Hezbollaha u blizini libanskog grada Baalbeka.      Foto: AA

Libanska grupa Hezbollah je objavila da je lansirala mnogo projektila s juga Libana na izraelsku zračnu bazu.

Hezbollah je objavio saopštenje u kojem se navodi da je mnogo raketa lansirano na vojnu kontrolnu bazu Meron, koja se nalazi na vrhu planine Chermek.

Dodaje se da je zračna baza gađana u znak odmazde za jučerašnji izraelski napad na ciljeve Hezbollaha u blizini libanskog grada Baalbeka.

Hezbollah je potvrdio da su "izraelski osmatrački uređaji precizno pogođeni u oblasti Sheba na okupiranoj Golanskoj visoravni, koja se nalazi na libanskoj granici".

U saopštenju izraelske vojske navedeno je da je iz Libana prema planini Meron ispaljeno 35 projektila, te da nije bilo štete ili ljudskih gubitaka.

Tenzije su porasle duž granice Libana i Izraela, koji je optužen za genocid u Pojasu Gaze, uz povremenu razmjenu vatre između izraelskih snaga i Hezbollaha, u najsmrtonosnijim sukobima od kada su dvije strane vodile rat 2006. godine.

Do rasta tenzija došlo je nakon početka vojne ofanzive Izraela na Pojas Gaze u kojoj su od 7. oktobra ubijeno 29.878 Palestinaca.

TRT Balkan / agencije