Izrael je ubio više od 34.350 Palestinaca u ofanzivi na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra prošle godine u kojem je ubijeno oko 1.200 Izraelaca i uzeto oko 250 talaca.     Foto: Reuters

Palestinska grupa otpora Hamas objavila je u subotu da je primila zvanični odgovor Izraela na zamjenu talaca i prijedlog o prekidu vatre koji je poslao Egiptu i Kataru 13. aprila.

„Hamas je primio zvanični odgovor Izraela na prijedlog pokreta koji je dostavljen posrednicima, Egiptu i Kataru13. aprila“, rekao je Khalil al-Hayya, zamjenik šefa grupe u Pojasu Gaze i šef njene Kancelarije za arapske i islamske odnose, te dodao:

„Pokret će proučiti ovaj prijedlog i po završetku će dostaviti svoj odgovor posrednicima.“

Izrael je ubio više od 34.350 Palestinaca u ofanzivi na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra prošle godine u kojem je ubijeno oko 1.200 Izraelaca i uzeto oko 250 talaca.

Prethodnim sporazumom u novembru oslobođen je 81 Izraelac i 24 stranca u zamjenu za 240 Palestinaca, među kojima je bila 71 žena i 169 djece.

Sjedinjene Američke Države, Katar i Egipat pokušali su posredovati u sporazumu o oslobađanju preostalih izraelskih zarobljenika.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije