Godinu dana nakon smrtonosne nesreće, 28. februara, Grci su izašli na ulice da protestuju protiv navodnih pokušaja prikrivanja odgovornih za nesreću.          Foto: AA

Glavna tužiteljica EU Laura Kovesi rekla je da grčke vlasti postavljaju prepreke u njenoj istrazi o prošlogodišnjoj željezničkoj nesreći u kojoj je poginulo 57 ljudi, uglavnom mladih, piše Euractiv.

Godinu dana nakon smrtonosne nesreće, 28. februara, Grci su izašli na ulice da protestuju protiv navodnih pokušaja prikrivanja odgovornih za nesreću.

"Blokirani smo u pronalaženju istine i primjeni pravde. Jer ako vam je zabranjeno da vodite istrage, ne možete saznati istinu", rekla je Kovesi u intervjuu za grčku TV Star.

Prije godinu dana, međugradski putnički voz koji je saobraćao od Atine do sjevernog grada Soluna sudario se velikom brzinom sa teretnim vozom izvan grada Larise u centralnoj Grčkoj, pri čemu je poginulo 57 ljudi, uglavnom mladih studenata.

Usred značajnog kašnjenja u istrazi slučaja, rođaci žrtava pokrenuli su kampanju prikupljanja 1,3 miliona potpisa za rezoluciju da se političari povezani sa nesrećom smatraju odgovornim za ukidanje imuniteta.

Nakon nesreće, grčki parlament je osnovao ad hoc komisiju da ispita da li je bivši ministar saobraćaja Kostas Karamanlis, koji je u međuvremenu podnio ostavku, imao krivičnu odgovornost.

Većina poslanika – koji dolaze iz vladajuće Nove demokratije (EPP) – glasali su protiv osnivanja preliminarne istražne komisije jer su zaključili da političari nemaju krivičnu odgovornost.

Od tada se rođaci žrtava, kao i opozicioni političari, žale da istraga sporo napreduje, tvrdeći da vlada želi da slučaj gurne pod tepih.

Govoreći o imunitetu grčkih ministara, Kovesi je rekla da se odredba u ustavu mora promijeniti i dodala da je takav zahtjev uputila slanjem pisma Evropskoj komisiji.

FENA