Lideri EU su govorili i o političkom rješenju sukoba.     Foto: Reuters

Evropski lideri su naglasili da potpuna opsada Pojasa Gaze mora prestati, jer se humanitarna situacija pogoršava dok traje izraelsko bombardovanje.

Tokom zajedničke konferencije za novinare nakon prvog dana samita Evropskog savjeta, predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u četvrtak navečer su naglasili važnost pristizanja humanitarne pomoći u Gazu.

Ponavljajući podršku Evropske unije (EU) "pravu Izraela da se brani", lideri su govorili i o političkom rješenju sukoba.

"Isporuka humanitarne pomoći je izuzetno hitna", rekao je Michel, dodajući da postoji "ozbiljno pogoršanje humanitarne situacije u Gazi". Naglasio je da EU treba učiniti sve kako bi pomogla u rješavanju humanitarnog pristupa.

"Totalna opsada nije u skladu s međunarodnim pravom i to potvrđujem", dodao je predsjednik Evropskog savjeta.

Napominjući da su evropski lideri razgovarali i o rješenju s dvije države za izraelsko-palestinski sukob, Michel je istakao da je važno pokrenuti veliki politički proces zasnovan na ovom rješenju.

"Bilo je mnogo diskusija o važnoj posvećenosti rješenju sa dvije države", rekao je Michel, misleći na diskusiju među liderima tokom prvog dana samita.

Napomenuo je da EU podržava ideju da se vrlo brzo održi mirovna konferencija, za koju je rekao da bi bila dobar način da se garantuje održiv mir i održiva stabilnost u regionu.

"Postojao je veoma, veoma veliki konsenzus među državama članicama i liderima da se aktivno radi na omogućavanju takve međunarodne mirovne konferencije", istakao je on.

Rekao je i da ne vidi nikakvu ulogu Hamasa u takvoj međunarodnoj konferenciji, u kojoj će učestvovati EU.

Von der Leyen je rekla da su imali dugu, dobru i intenzivnu diskusiju o situaciji na Bliskom istoku, dodajući da je poziv evropskih lidera da Hamas mora odmah osloboditi sve taoce bez ikakvih preduslova.

"Za Komisiju je veoma važno da nastavimo intenzivirati naše napore u rješavanju humanitarne krize u Gazi. Pomoć treba nesmetano i brzo stići do Gaze", istakla je ona.

Podsjećajući na humanitarnu pomoć Gazi, ona je rekla da će EU potpisati ugovore vrijedne 40 miliona eura (42,2 miliona dolara) s agencijama Ujedinjenih nacija.

Ukazujući na rizik regionalizacije sukoba, ona je rekla da postoji potreba da se nastavi intenzivan rad s partnerima.

"Ako želimo da razgovaramo s Izraelom i utičemo na Izrael, zato je toliko važno da prvo slušate ako želite da budete saslušani", rekla je ona, dodajući da su evropski lideri koji su posjetili Izrael govorili "veoma jasno" o potrebi da se koristeći pravo samoodbrane to učini u skladu s međunarodnim pravom.

Von der Leyen je dodala:

"Naravno, lideri su naglasili da se opsada mora zaustaviti. Od najveće je važnosti da palestinski narod i taoci i svi oni koji su u Gazi imaju pristup humanitarnoj pomoći."

Prema njenim riječima, ne postoji kontradikcija između pokazivanja solidarnosti s Izraelom i djelovanja u prema potrebama za humanitarnom pomoći narodu Gaze.

"Moramo učiniti sve što je moguće da spriječimo prelijevanje u širi region i tu Evropa ima ulogu."

TRT Balkan / agencije