Navedeno da je "jedan civil ubijen, a nekoliko drugih ranjeno u izraelskom artiljerijskom granatiranju u četvrtima Al-Zaytoun, Tal Al-Hawa i Sheikh Ajleen u gradu Gazi".      Foto: Reuters

Najmanje dvoje Palestinaca je ubijeno, a nekoliko povrijeđeno u nedjelju u izraelskim napadima na različitim područjima u Pojasu Gaze.

"Dva palestinska civila su ubijena, a ima i povrijeđenih u izraelskim zračnim napadima u nedjelju usmjerenim na sjeverne i centralne dijelove Pojasa Gaze", objavila je zvanična palestinska novinska agencija WAFA.

Navedeno da je "jedan civil ubijen, a nekoliko drugih ranjeno u izraelskom artiljerijskom granatiranju u četvrtima Al-Zaytoun, Tal Al-Hawa i Sheikh Ajleen u gradu Gazi".

"U izbjegličkom kampu Nuseirat, u centralnoj Gazi, civil je ubijen u izraelskom zračnom napadu usmjerenom na okupljene civile", također navode iz WAFA-e.

Izraelske snage su također "srušile nekoliko domova palestinskih civila u područjima Al-Mughraqa, Al-Zahraa i Wadi Gaza Bridge u centralnom Pojasu Gaze, dodala je agencija.

U međuvremenu, medicinski izvori rekli su za Anadolu da je najmanje troje Palestinaca povrijeđeno u izraelskom napadu na kuću porodice Al-Shaer u naselju Al-Salam, istočno od Rafaha u južnom Pojasu Gaze.

Od 7. oktobra prošle godine, kada su počeli izraelski napadi na Pojas Gaze, ubijena su najmanje 34.654 Palestinca.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije