Indija predsjedava G20 od 1. decembra 2022. do 30. novembra 2023. godine.     Foto: Reuters

Šefovi delegacija nastavili su da pristižu u indijski glavni grad New Delhi u četvrtak na samit G20, koji će se održati od 9. do 10. septembra.

Predsjednik Indije će biti domaćin dvodnevnog samita pod temom "Jedna zemlja, jedna porodica, jedna budućnost".

Tokom samita, lideri G20 će razmijeniti mišljenja u tri sesije.

G20 ili Grupa 20 je međuvladin forum koji se sastoji od 19 zemalja i Evropske unije (EU). Radi na rješavanju glavnih pitanja vezanih za globalnu ekonomiju, kao što su međunarodna finansijska stabilnost, ublažavanje klimatskih promjena i održivi razvoj.

G20 se sastoji od ministarstava finansija najvećih svjetskih ekonomija, uključujući i industrijalizirane zemlje i zemlje u razvoju.

G20 je osnovan 1999. godine kao odgovor na nekoliko svjetskih ekonomskih kriza.

Zemlje koje čine G20 su Australija, Kanada, Saudijska Arabija, Sjedinjene Američke Države, Indija, Rusija, Južna Afrika, Turkiye, Argentina, Brazil, Meksiko, Francuska, Njemačka, Italija, Velika Britanija, Kina, Indonezija, Japan i Južna Koreja.

Predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen i predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela pozdravili su indijski zvaničnici.

Predsjednik Indije je na samit pozvao i lidere Bangladeša, Holandije, Nigerije, Egipta, Mauricijusa, Omana, Singapura, Španije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Nigerijski predsjednik Bola Ahmed Tinubu bio je prvi šef delegacije koji je stigao u New Delhi na samit.

Premijera Mauricijusa Pravinda Kumara Jugnauta takođe je dočekala indijska delegacija.

Pored međunarodnih organizacija kao što su UN, Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka, Indija je pozvala i članove Međunarodne solarne alijanse, Koalicije za infrastrukturu otpornu na katastrofe i Azijsku razvojnu banku kao gostujuće međunarodne organizacije.

Generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Mathias Cormann, izvršni direktor i predsjedavajuća MMF-a Kristalina Georgieva i generalni direktor Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala također su doputovali u New Delhi.

Indija predsjedava G20 od 1. decembra 2022. do 30. novembra 2023. godine.

Brazil će preuzeti predsjedavanje G20 naredne godine, a Južna Afrika 2025. godine.

TRT Balkan / agencije