Delegacija Hamasa putuje u Kairo na razgovore o prekidu vatre u Gazi

Delegacija Hamasa putuje u Kairo na razgovore o prekidu vatre u Gazi

Hamas je potvrdio privrženost svom stavu iznesenom 14. marta.
Zvaničnik je kazao da je Biden u pismima pozvao Egipat i Katar da "izvrše pritisak na Hamas da ubrza pregovore o prekidu vatre".     Foto: AA

Palestinska grupa Hamas objavila je u subotu da će njihova delegacija otputovati u nedjelju u Kairo na poziv Egipta da razgovara o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

"Delegacija Hamasa na čelu s Khalilom Al-Hayyom krenut će sutra, u nedjelju, u Kairo, na poziv naše braće u Egiptu", navodi se u saopćenju palestinskog pokreta.

Hamas je potvrdio privrženost svom stavu iznesenom 14. marta.

"Zahtjevi našeg naroda i nacionalnih snaga su trajni prekid vatre, povlačenje (izraelskih) okupacionih snaga iz Gaze, povratak raseljenih u njihova mjesta stanovanja, sloboda kretanja, pružanje pomoći i ozbiljan sporazum o razmjeni talaca", objavio je Hamas.

U petak je zvaničnik američke administracije rekao da je predsjednik Joe Biden nedavno poslao dva specijalna pisma egipatskom predsjedniku Abdel-Fattahu al-Sisiju i katarskom emiru Tamimu bin Hamadu Al-Thaniju u vezi s ubrzavanjem pregovora o prekidu vatre, tvrde američki mediji.

Zvaničnik je kazao da je Biden u pismima pozvao Egipat i Katar da "izvrše pritisak na Hamas da ubrza pregovore o prekidu vatre".

Ova najava događaja se poklapa s vijestima o predstojećem sastanku direktora CIA-e Billa Burnsa s visokim zvaničnicima Katara, Egipta i Izraela u Kairu kako bi razgovarali o pitanju razmjene zarobljenika između Izraela i Hamasa.

Prema američkim medijima, očekuje se da će direktor CIA-e Burns posjetiti Kairo krajem ove sedmice.

TRT Balkan / agencije