Cameron je napomenuo da je "tragično ubijanje" humanitarnih radnika WCK-a "užasan podsjetnik" na cijenu sukoba u Gazi.      Foto: AA

"Britanska podrška Izraelu nije 'bezuslovna' i zavisi od toga da li se pridržava međunarodnog humanitarnog prava", rekao je ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Cameron u kolumni u nedjelju.

"Naravno da naša podrška nije bezuslovna: očekujemo da će tako ponosna i uspješna demokratija poštovati međunarodno humanitarno pravo, čak i kada je izazvana", pisao je Cameron za "The Sunday Times".

Cameron je to napisao šest mjeseci od napada palestinske grupe Hamas na Izrael 7. oktobra i skoro sedmicu nakon što je u izraelskom udaru ubijeno sedam humanitarnih radnika u Pojasu Gaze.

Američka dobrotvorna organizacija za hranu World Central Kitchen (WCK) potvrdila je prošlog utorka da je sedam njenih humanitarnih radnika ubijeno u izraelskom napadu.

Radnici su bili državljani Australije, Poljske, Velike Britanije i Palestine, kao i američko-kanadski dvojni državljanin.

Cameron je napomenuo da je "tragično ubijanje" humanitarnih radnika WCK-a "užasan podsjetnik" na cijenu sukoba u Gazi.

Rekao je da nema sumnje gdje leži krivnja, dodajući da je "izraelska istraga već navela neadekvatne procese i neprihvatljivo ponašanje" uključenog osoblja izraelske vojske.

"Ovo se više nikada ne smije ponoviti", rekao je Cameron, podsjetivši da su tri humanitarna radnika ubijena u napadu britanski državljani.

Osvrćući se na tekuće humanitarne napore za opkoljenu palestinsku enklavu, Cameron je rekao da postoji velika potreba za pomoći.

Britanska vlada je u subotu najavila novi paket vojne i civilne podrške "za uspostavljanje koridora pomorske pomoći u Gazi", uključujući raspoređivanje broda Kraljevske mornarice koji će se pridružiti misiji spašavanja života u istočnom Mediteranu.

“Ne možemo stajati po strani s rukama na glavi, priželjkujući prekid borbi do kojih možda neće doći – a to znači osigurati zaštitu ljudi u cijeloj Gazi, uključujući Rafah”, rekao je Cameron.

Naglasio je da kao okupatorska sila Izrael ima odgovornost prema narodu Gaze, ističući da obični civili moraju biti sigurni i imati pristup osnovnim potrebama.

Cameron je dodao da "očajnički želi da se ovaj sukob završi" i da narod Izraela i narod Gaze mogu živjeti svoje živote u miru i sigurnosti.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 33.175, a povrijeđeno 75.886 ljudi.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljenje uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, govore podaci Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije