Rješavanje pitanja malih brodova jedan je od pet prioriteta britanske vlade jer je prošle godine više od 45.000 migranata stiglo u zemlju prelazeći La Manche.        Foto: AA

Apelacioni sud Velike Britanije u četvrtak je proglasio nezakonitim plan vlasti da šalju azilante u Ruandu.

Presuda je uslijedila nakon dugotrajnog pravnog spora i diskusija u Britaniji, jer je Visoki sud u decembru presudio da je plan za deportaciju migranata u tu istočnoafričku zemlju zakonit. Mjesec dana kasnije Visoki sud je odobrio žalbu na tu presudu.

Ovaj plan je postao jedno od najkontroverznijih pitanja o vladinoj politici migracija, jer je izazvao međunarodne kritike i masovne proteste širom Ujedinjenog Kraljevstva.

Plan za Ruandu koji su potpisali tadašnji ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel i ruandski ministar vanjskih poslova Vincent Biruta u aprilu 2022. predviđao bi da se tražioci azila koji pokušavaju ući u Ujedinjeno Kraljevstvo šalju u Ruandu.

Rješavanje pitanja malih brodova jedan je od pet prioriteta britanske vlade jer je prošle godine više od 45.000 migranata stiglo u zemlju prelazeći La Manche.

TRT Balkan / agencije