Borrell je izjavio da će čelnici EU-a na samitu naglasiti važnost nastavka podrške UNRWA-i.      Foto: Reuters

Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, izjavio je da obustava finansijske podrške Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) predstavlja “kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda”.

Borrell je u obraćanju novinarima uoči početka samita lidera EU-a u Briselu kazao da će se na sastanku osim o pružanju finansijske podrške Ukrajini razgovarati o situaciji u Gazi.

Podsjetio je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) i još neke zemlje obustavile finansijsku podršku UNRWA.

Borrell je izjavio da će čelnici EU-a na samitu naglasiti važnost nastavka podrške UNRWA-i.

"Trebalo bi provesti istragu, ali kolektivna kazna protiv palestinskog naroda ne dolazi u obzir. Rad UNRWA-e ne smije stati. Ako prestanete finansirati UNRWA, kaznit ćete tako cijeli palestinski narod", rekao je Borrell, ističući da EU nije donijela odluku u tom smjeru.

Financiran dobrovoljnim prilozima država članica UN-a, UNRWA je glavna organizacija koja pruža humanitarnu pomoć kao što su hrana, zdravstvo, obrazovanje i utočište palestinskim izbjeglicama od kada je započela svoje aktivnosti 1950. godine.

Agencija danas pruža podršku za 5,9 miliona palestinskih izbjeglica.

Dok UNRWA pokušava zaliječiti palestinske rane gotovo 74 godine, Izrael je u više navrata gađao objekte organizacije, a tone hrane i lijekova su uništene.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres zatražio je hitnu istragu o navodima izraelskih vlasti da je osoblje UNRWA-e bilo umiješano u napade 7. oktobra. UNRWA je također pokrenula istragu o optužbama Izraela.

Njemačka, Švicarska, Italija, Kanada, Finska, Island, Australija, Velika Britanija, Holandija, SAD, Francuska, Austrija, Japan i Estonija objavile su da su odlučile privremeno obustaviti financijsku podršku UNRWA-i.

S druge strane, Norveška, Irska i Španija najavile su nastavak podrške UNRWA-i.

TRT Balkan / agencije