"Zaštita civila je najvažnija i zahtjev međunarodnog humanitarnog prava. Palestinski civili se ne mogu natjerati da plate cijenu poraza Hamasa", istakli su.           Foto: AA

O izvještajima o planiranoj vojnoj operaciji za genocid optuženog Izraela na Rafah, grad na jugu Pojasa Gaze, premijeri Australije, Kanade i Novog Zelanda rekli su da bi to bilo "katastrofalno" i pozvali Tel Aviv da "ne ide tim putem".

Premijeri tri države Anthony Albanese, Justin Trudeau i Christopher Luxon, izdali su u srijedu zajedničko saopćenje o izvještajima o planiranoj vojnoj operaciji Izraela u Rafahu, izražavajući "ozbiljnu zabrinutost" po tom pitanju.

Opisujući akciju kao "katastrofalnu", lideri su rekli:

"Oko 1,5 miliona Palestinaca pronašlo je utočište na tom području, uključujući mnoge naše građane i njihove porodice. S obzirom da je humanitarna situacija u Gazi već strašna, posljedice proširene vojne operacije na palestinske civile bile bi razorne."

Podvlačeći "rastući međunarodni konsenzus" o ovom pitanju, u zajedničkom saopćenju savjetuje se da Vlada Izraela "sluša svoje prijatelje" zajedno sa međunarodnom zajednicom.

"Zaštita civila je najvažnija i zahtjev međunarodnog humanitarnog prava. Palestinski civili se ne mogu natjerati da plate cijenu poraza Hamasa", istakli su.

Lideri su dalje naglasili potrebu za "trenutnim humanitarnim prekidom vatre" i oslobađanjem zarobljenika s obje strane.

"Potreba za humanitarnom pomoći u Gazi nikada nije bila veća. Civilima mora biti pružena brza, sigurna i nesmetana humanitarna pomoć", poručili su.

U saopćenju su istakli da je dvostrano rješenje "neophodno za pronalaženje puta ka osiguranju trajnog mira za Izraelce i Palestince".

Pozvali su Hamas da "odloži oružje i odmah oslobodi sve taoce".

"Australija, Kanada i Novi Zeland ostaju nepokolebljivi u svojoj predanosti rješenju o dvije države, uključujući stvaranje palestinske države uz Izrael, gdje Palestinci i Izraelci žive jedni pored drugih u miru, sigurnosti i dostojanstvu", istakli su.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 28.576 Palestinaca, dok je broj povrijeđenih 68.291.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

TRT Balkan / agencije