"Mi, kao Turkiye, čvrsto ćemo stajati za istinu, pravdom i dekolonizacijom u Palestini pod vodstvom našeg predsjednika Erdogana", napisao je Altun.       Foto:AA / Photo: AA Archive

Šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turkiye izrazio je snažnu osudu na Twitteru na račun izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Fahrettin Altun je izrazio nezadovoljstvo Netanyahuovim kritikama prema Turkiye, tvrdeći da su one samo izgovor kojim pokušava prikriti vlastite zločine.

"Netanyahu opet radi isto, napada našu zemlju kako bi prikrio svoje zločine. Nema količine laži, dezinformacija i obmane koja može prikriti historijske masakre koje je počinio nad nedužnim civilima. Povijest ga već osuđuje kao najkatastrofalnijeg lidera za ovu regiju, kao i za vlastitu zemlju", napisao je Altun.

U nastavku ističe razliku između vođa koji se žrtvuju za svoju zemlju i mir te onih koji žrtvuju univerzalne ljudske vrijednosti radi sebičnih političkih ciljeva.

"Postoje vođe koje žrtvuju sve, uključujući vlastiti život, za svoju zemlju i za cilj mira i prosperiteta. Radit će danju i noću kako bi poboljšali život svojih građana i tražili dobre odnose sa svojim susjedima. Borit će se za istinu i pravdu u globalnim poslovima jer prepoznaju historijski teret na svojim plećima. Naš predsjednik Erdogan je jedan takav lider kojim se ponosimo kao građani Turske."

Zatim nastavlja tekst o liderima koji bez ustručavanja žrtvuju sve zarad svojih egocentričnih političkih ciljeva.

"Zatim postoje oni koji žrtvuju sve, uključujući univerzalne ljudske vrijednosti i pristojnost, radi svojih sebičnih političkih ciljeva. Radit će danju i noću kako bi smislili planove za uništavanje života onih koji žive pod njihovom okupacijom. Stalno će uzrokovati nestabilnost, sukobe i ratove u svojoj okolini. Produžit će nepravdu jer im nije stalo do dobrobiti bilo koga osim vlastite. Netanyahu je jedan takav lider koji je sramota svoje zemlje. Bez obzira na podršku ubilačkom ratnom kabinetu Netanyahua od strane globalnih moćnika, ući će u historiju kao potpuno neuspješan lider koji je razbio nade za mir i stabilnost u ovoj regiji. Nema količine politikantstva i manevrisanja koje može poduzeti da promijeni tu činjenicu", napisao je Altun.

Na kraju teksta, Altun izražava čvrsto stajalište Turkiye u vezi s Palestinskim pitanjem, gdje najvljuje predanost Turkiye istini, pravdi i dekolonizaciji u Palestini pod vodstvom predsjednika Erdogana.

"Palestinci su mnogo patili i nastavljaju patiti zbog etničkog čišćenja koje provodi Netanyahu i njegova vlada. Nastavit ćemo se suprotstavljati njegovim politikama svom snagom. Nećemo se dati zastrašiti njegovim lažima, obmanama, lažnim optužbama i nastojanjima da promijeni temu. Mi, kao Turkiye, čvrsto ćemo se zalagati za istinu, pravdu i dekolonizaciju u Palestini pod vodstvom našeg predsjednika Erdogana. Radit ćemo prema poštenom i konačnom rješenju, koje vjerujemo da je dvodržavno rješenje. I nastavit ćemo potpuno solidarno stajati uz naše palestinske braću i sestre."

TRT Balkan