Više od 1,3 milijarde turista putovalo je u inostranstvo 2023. što je 88 posto više u odnosu na nivo prije pandemije.      Foto: Reuters

Očekuje se da će se međunarodni turizam ove godine vratiti na nivo prije pandemije, nakon snažnog oporavka 2023, objavila je u petak Svjetska turistička organizacija.

"Očekuje se da će povećana zračna povezanost i snažniji oporavak azijskih tržišta i destinacija podržati potpuni oporavak do kraja 2024", navodi agencija UN-a u prvom ovogodišnjem Svjetskom turističkom barometru.

Više od 1,3 milijarde turista putovalo je u inostranstvo 2023. što je 88 posto više u odnosu na nivo prije pandemije.

Bliski istok zabilježio je najveći relativni porast budući da su dolasci premašili nivo prije pandemije za 22 posto.

Najposjećenija regija na svijetu, Evropa, dostigla je 94 posto nivoa prije pandemije, zahvaljujući unutarregionalnoj potražnji i putovanjima iz SAD-a.

Afrika i Amerika vratile su 96 posto posjetitelja, dok su Azija i Pacifik dostigli 65 posto nivoa iz 2019. nakon ponovnog otvaranja nekoliko tržišta i destinacija.

Prema preliminarnim procjenama agencije, prihodi od međunarodnog turizma iznosili su 1,4 biliona dolara u 2023, što je sedam posto manje u odnosu na 1,5 biliona u 2019.

Preliminarne procjene pokazuju da je ekonomski doprinos turizma bio 3,3 biliona dolara u 2023. godini ili tri posto globalnog bruto domaćeg proizvoda.

TRT Balkan / agencije