Ministar vanjskih poslova Hakan Fidan objavljuje intervenciju Turkiye u slučaju genocida protiv Izraela pred ICJ-om, ističući posvećenost zemlje pravdi i podršku palestinskim pravima.    Foto: AA

Odluka Turkiye da intervenira u tužbi za genocid koju je Južna Afrika podnijela protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) označava značajan razvoj u pravnoj borbi oko zločina koji su u toku.

Članak 63. Statuta ICJ-a daje Turkiye pravo da intervenira u slučaju, omogućavajući joj da iznese svoju perspektivu o ovom pitanju.

Sama stvar je oko optužbi za genocid koje je počinio Izrael, posebno u vezi s njegovim postupcima u Gazi od 7. oktobra 2023. ICJ je već izdao naloge Tel Avivu, tražeći od izraelskih snaga da se suzdrže od počinjenja genocida i poduzmu korake kako bi se osigurala humanitarna pomoć civilima u Gazi.

Objava ministra vanjskih poslova Turkiye Hakana Fidana o intervenciji Ankare ističe posvećenost zemlje pravdi i njen stav protiv genocida.

Ovaj potez također se uklapa u šire ciljeve vanjske politike Turkiye, posebno u vezi s njenim položajem na Bliskom istoku i podrškom palestinskim pravima.

Intervencija Turkiye u ovom slučaju dodaje novu dimenziju pravnim postupcima, potencijalno utičući na ishod i isticanje složenih geopolitičkih dinamika koje su prisutne u regionu.

Dok se slučaj odvija, svijet će pažljivo pratiti kako intervencija Turkiye oblikuje tok pravde i budućnost izraelsko-palestinskog sukoba. "Uporni ćemo biti u odlučnosti da osiguramo da Izrael, već osuđen u savjesti čovječanstva, snosi pravne posljedice za svoje postupke.

Već 75 godina, izraelski aparthejd, 56 godina okupacije i 16 godina blokade politika protiv Palestine imale su za cilj koloniziranje i prisvajanje palestinskih zemalja, stvaranje režima koji omogućuje nelegalnim naseljenicima da krše temeljna prava palestinskog naroda", kaže profesor Cuneyt Yuksel, predsjednik Komisije za pravdu Turkiye Velike narodne skupštine.

“Izrael je svojim napadima na Gazu i retorikom izraelskih lidera, potičući masovno istrebljenje stanovnika Gaze, otkrio svoju genocidnu namjeru i prekršio Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine. Međunarodno pravo mora biti primijenjeno i poštovano podjednako prema svim osobama u svim okolnostima, bez izuzetaka ili izuzetništva koje se dopušta", kaže on.

"Nadamo se da će Međunarodni sud pravde također djelovati u skladu s ovim načelom, i ponovo izražavamo da ćemo mi, kao Turkiye, pružiti svu podršku koju možemo ovom procesu pred Sudom."

Novo razdoblje u slučaju

Ako se zahtjev Turkiye odobri, postat će prva zemlja među članicama Organizacije islamske saradnje (OIC) koja će intervenirati u ovom slučaju.

"Naša očekivanja od ICJ-a su da genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini koje je počinio Izrael, trebaju biti odmah otkriveni i objavljeni javnosti. Konačna odluka Suda o meritumu i proces suđenja o meritumu, trebaju biti pokrenuti što je prije moguće, uzimajući u obzir izvanredne okolnosti u regionu", kaže Yuksel.

Ovaj potez također ističe posvećenost Turkiye pravdi i njen proaktivni stav o pitanjima koja se odnose na ljudska prava i međunarodno pravo. Intervencija Turkiye pružila bi vrijedne perspektive o tome kako bi se ovaj ugovor trebao tumačiti u kontekstu optužbi protiv Izraela.

"Turkiye ima za cilj ojačati slučaj Južne Afrike ovim korakom. Nikaragva i Kolumbija su prethodno pokušale intervenirati u istom slučaju s odvojenim zahtjevima, ali Sud još nije donio presudu o njihovom zahtjevu.

Korist od intervencije Turkiye i drugih zemalja u slučaju Južne Afrike je ta što može pružiti ažuriranije dokaze o kršenjima od Izraela Konvencije o genocidu", kaže francusko-američki advokat Frank Romano.

"Također može zatražiti odvojeno ročište pred sudijama ICJ-a, kako bi, gledajući više dokaza o izraelskim kršenjima, bili skloni narediti više privremenih mjera, poput naredbe o prekidu vatre i/ili naredbe Izraelu da svake sedmice podnese izvještaj u skladu s naredbama ICJ-a.

To može inspirisati druge članice, poput članica Organizacije islamske saradnje, da se pridruže slučaju Južne Afrike. To bi unaprijedilo slučaj Južne Afrike", dodaje Romano.

TRT Balkan