Na sjeveru Turkiye, regija Crnog mora u obliku polumjeseca i njene obale pohvaljene su zbog svoje jedinstvene geografije i klime.       Foto: AA

Fascinantna priobalna crnomorska regija Turkiye je među najboljim mjestima za posjetiti u 2024. godini, prema godišnjoj listi uglednog CNN Travela, objavljenoj kako bi se predstavile različite perspektive ljubiteljima putovanja.

Na sjeveru Turkiye, regija Crnog mora u obliku polumjeseca i njene obale pohvaljene su zbog svoje jedinstvene geografije i klime, historijskih lokacija, skrivenih ruta i nadasve ukusnog čaja.

Prirodna i historijska ruta u Turkiye

S bujnim planinskim obroncima i dubokim plavim morem, crnomorska regija Turkiye jedan je od skrivenih dragulja zemlje koja s bogatim kulturnim naslijeđem, prirodnim ljepotama i raznim aktivnostima čeka da bude otkrivena.

Vijugava obala Crnog mora ističe se kao jedan od najslikovitijih puteva u Turkiye, a putovanje njome pruža jedinstvenu priliku za istraživanje drevnih utvrda, jedinstvenih plaža i mirnih ribarskih sela uz luku.

Sa idealnim rutama za ljubitelje biciklizma, Crno more privlači i ljubitelje avanture zbog svojih smaragdnih šuma, spektakularnih vodopada i nevjerovatnih visoravni, ali i zbog avanturističkih sportova kao što su rafting, treking, planinarenje i penjanje.

Kao dom različitih civilizacija i kultura još od antičkih vremena, crnomorska regija obiluje bogatom historijom i kulturnim nasljeđem. Područje sadrži nekoliko historijskih odredišta, uključujući manastir Sumela, osnovan u Trabzonu u 4. stoljeću, posvećen Djevici Mariji, dvorac Zil u Rizeu, smješten na visini od 750 metara nadmorske visine, Muzej brodova Bandirma (Bandirma Gemi Muzesi) u Samsunu, gradu koji je bio epicentar nacionalne borbe, i Rt Jason u Orduu, koje ima svoje mjesto u legendi o Altınpostu.

Dok istovremeno očarava svojom slikovitom visoravni natkrivenom oblacima i idiličnim seoskim životom, crnomorska regija također je poznata i po svojim šarmantnim malim gradovima. Safranbolu, UNESCO-va svjetska baština u Karabuku, Kastamonu, sa historijskim kućama koje čuvaju tradicionalnu tursku urbanu arhitekturu, Mudurnu i Goynuk, Cittaslow odredišta u Boluu i Amasra, sa svojom zadivljujućom prirodnom ljepotom.

Crnomorska kulinarska avantura

Plodno tlo crnomorske regije igra ključnu ulogu u stvaranju jedinstvene kulinarske kulture ovog područja. Proizvodi koji se uzgajaju, uključujući kelj, kukuruz i blitvu, su osnovni elementi crnomorske kuhinje. Osim toga, regija je poznata po proizvodnji čaja i lješnjaka. Najukusniji turski lješnjaci uzgajaju se u Orduu i Giresunu, dok je Rize dom za 60 posto plantaža čaja u Turkiye.

Čaj u Turkiye je mnogo više od običnog napitka. To je neodvojivi dio lokalnog načina života, duboko ukorijenjen u turskoj kulturi. Ovaj divan i opuštajući napitak je najpopularnija komponenta doručka i najčešće konzumirano piće u Turkiye.

Riba, posebno čuveni crnomorski inćun, glavna je namirnica u kuhinjama duž obale Crnog mora. Ova sitna ribica se koristi za lokalne specijalitete kao što su hamsi kusu (ptica inćuna), jelo od tučenih i prženih inćuna i hamsili pilav (pilav sa inćunima). Pide (turski somun punjen različitim sastojcima) je također vrlo popularan u crnomorskim regijama, ali Samsunovi lokalni pidesi su najpoznatiji. Sva tri okruga Samsun, Bafta, Carsamba i Terme, imaju različite pide sa jedinstvenim tijestom i drugim sastojcima, poput mljevenog mesa ili sira.

TRT Balkan / agencije